Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sućeska kod Srebrenice
  • 06.06.2017. 08:00

Fikret Hoždić pokrenuo biznis u rodnoj Srebrenici

Za Fikreta Hodžića je bavljenje poljoprivredom prije svega povratak u mjesto odakle je krenuo. Njegova firma trenutno broji pet stalno uposlenih te dio sezonskih radnika koji pomažu u podizanju plantaže.

Foto: Fikret Hodžić
  • 18.125
  • 898
  • 0

Na istočnim padinama Sućeske u Srebrenici prošle godine podignuti su novi malinjaci. Upravo na ovom mjestu u drugoj polovici prošlog stoljeća je otpočeo uzgoj maline, a kako je njena potražnja na domaćem tržištu bila velika, brojna domaćinstva su imala svoje malinjake. Za mnoge je to bio siguran način zarade i popunjavanja rupa u kućnom budžetu. U to vrijeme, pravilo je bilo da jedna četveročlana porodica može sama obraditi parcelu od dva dunuma, aktivnosti traju oko dva mjeseca, a prihodi sa te parcele joj mogu osigurati osnovne životne potrebe za jednu godinu.

Pokrenuo novi biznis

Međutim, nemili događaji koji su zadesili ovo mjesto za vrijeme posljednjeg rata opustošili su ovaj kraj. No, 32-godišnji Fikret Hodžić, poznatiji bh populaciji kao voditelj i novinar te autor knjige "I ja sam iz Srebrenice", odlučio je još prošle godine upravo na ovim prostorima krenuti u jednu novu poslovnu avanturu, ovog puta poljoprivredu. On je naime na nešto više od 40 dunuma svog zemljišta u Srebrenici prošle godine zasadio maline i kupine te još 20 dunuma krompira, što je, kako je i sam tada rekao, veliki poduhvat.

Fikret kaže da je bavljenje poljoprivredom za njega, prije svega povratak u mjesto odakle je krenuo. Njegova firma trenutno broji pet stalno uposlenih radnika, a upošljavaju i određeni dio sezonskih radnika koji su im pomagali i pomažu u podizanju plantaže.

Cvjetovi rastu, maline daju svoje prve plodove

"Ulazak u poljoprivrednu djelatnost za mene je, prije svega, povratak u mjesto odakle sam krenuo na put koji je, manje-više, poznat. U Srebrenicu sam i bez tog posla išao vrlo često, i gledajući neobrađena polja, pomislio da je prava šteta ne uraditi nešto korisno, ne samo za sebe nego i za društvo. Ne samo na temlje koja je u vlasništvu moje porodice, nego širom BiH, mogu se zasaditi broje vrste voća i povrća, ali, nažalost, svjedočimo neiskorištenim potencijalima. Ako sam imao mogućnost da nešto promijenim, to sam i uradio, a izbor maline i kupine bio je praktičan, trebalo bi da izvrsno uspijeva na tom tlu", kaže Fikret Hodžić.

U cijeli projekat dosada je investirano više od oko 600 000 KM. Fikret dodaje da su ovih dana krenuli sa izgradnjom hladnjače kapaciteta 300 tona smrznute maline, što će biti značajan podstrek za druge povratnike u Sućesku.

"Već u selu imamo oko 70 dunuma maline. Mnoge komšije i rođaci razmišljaju da već naredne godine podignu svoje malinjake. Vjerujem da će ovo za nekoliko godina biti izvrsna priča. Moram reći da su mi značajnu podršku pružili izTurkish Ziraat banke i Federalnog ministarstva izbjeglih i raseljenih", nastavlja Fikret.

50 sezonskih radnika

Radovi zasada idu planiranim tokom. Ovih dana će početi i prvo branje maline, a Fikret dodaje da će imati negdje do 50 sezonskih radnika ako ne i više, primarno zbog prve berbe malina, ali i radova na poljima gdje je posadio krompir, jer je imao želju proširiti asortiman.

"U mom karakteru je da uvijek očekujem više. Ovog puta se to nije desilo, možda i prvi put otkad pokrećem neki posao. Gledam kako plodovi rastu i nekako me smiruje saznanje da sve treba svoje vrijeme. Protiv prirode se ne može. Ozbiljniju berbu očekujem sljedeće godine, no već i ove godine, znat ćemo kakav je ukus mog voća, ali to neće biti velike količine. S obzirom na to da je sve krenulo prošle godine, mislim da su moja očekivanja realna", govori Hodžić.

Cijela ideja nastala preko noći

Cijeli projekat nije mala stvar, čemu svjedoče i velika svota uloženog novca, truda, rada i odricanja. No, zanimljivo je dodati da je sama ideja oko pokretanja projekta došla upravo preko noći.

"Jedne noći sam usnio čudan san. Ustao sam ujutro, zbunjen, ali pun neke snage. Rekao sam svojima u kući da želim ići u Sućesku. Nisu mogli vjerovati da sam se odlučio da blještavilo televizije zamijenim zemljoradnjom. Ali ja sam bio uvjeren da to želim", dodaje Fikret Hodžić.

Po dolasku u Sućesku, Fikret je obnovio porodičnu kuću i krenuo u pripremu zemljišta za sadnju maline. Osposobio je i štalu u dvorištu porodične kuće i u njoj otpočeo tov bikova. Danas, u toj štali nalazi se 20 bikova.

Fikret u rodnoj Srebrenici provodi dosta vremena. Dodaje i da mu je porodica velika podrška, iako se trudi da ne osjete njegovo odsustvo. Kaže da ga posvuda ima malo, ali je dobro raspoređen. Na kraju, Fikret poručuje Srebreničanima da se što više posvete poljoprivredi, jer je ovo mjesto koje ima sve predispozicije za to.

Foto: Fikret Hodžić


Fotoprilog


Tagovi

Fikret hodzic Maline Srebrenica Srebrena malina Posao


Autorica

Andrea Libić

Više [+]

Adi je PR manager koji novinarstvo voli od malih nogu, a posebno ga privlače istraživačke priče. Voli fotografiju, prirodu i istraživanje psihologije.