Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljetna rezidba
  • 07.07.2024. 07:30

Evo u kojim uvjetima je bolje ne obavljati zelenu rezidbu?

Već ove sedmice čeka nas novi toplotni val. Stoga treba biti oprezan i umjeren prilikom zelene rezidbe, posebno dok su plodovi još na stablu

Foto: Shutterstock/M. Schuppich
  • 55
  • 5
  • 0

Ljetna, zelena rezidba utječe na smanjenje bujnosti stabala u odnosu na zimsku. Ona može biti rana i obavlja se u maju kako bi se potaknuo porast bočnih grančica na mladici. Izvodi se obično kod marelice i u toku formiranja krune voćaka. 

U julu se izvodi prava ljetna rezidba, a kreće polovicom juna i traje do kraja jula. Rezidbom u ovo vrijeme se najviše utječe na kasniji smanjeni razvoj korijena i bujnost kod voćaka. 

Kasna ljetna se provodi od polovine avgusta do kraja septembra. 

Prednosti zelene rezidbe

Zelenom rezidbom se uklanjaju bujni izbojci i vodopije - osim onih koji su izrasli na mjestima na kojima želimo formirati novu granu, kao i stare rodne grane koje ne donose rod, čime se smanjuje bujnost voćke i omogućava bolja ishrana. 

Ovako prozračenom krošnjom postiže se bolja obojenost plodova, smanjuju se rizici od gljivičnih i drugih bolesti jer omogućava bolju cirkulaciju zraka te se postiže efikasnija zaštita od štetočina i bolesti. 

Uklanjanjem viška mladica smanjuje se opterećenje stabla, što pomaže u sprječavanju lomljenja grana zbog težine plodova.

Kada je bolje ne raditi zelenu rezibu?

Pred nama je topao juli, a već ove sedmice je najavljen novi toplotni val. Stoga treba biti oprezan i umjeren prilikom zelene rezidbe, posebno dok su plodovi još na stablu kako se ne bi uklonilo previše lišća, jer ono je potrebno za fotosintezu i razvoj plodova.

Naime, kada su temperature jako visoke, stabla su pod stresom zbog gubitka vode. Rezidba u takvim uvjetima može ih dodatno oslabiti jer uklanjanje lišća smanjuje njihovu sposobnost fotosinteze i transpiracije, što je ključno za regulaciju temperature, ali i opće zdravlje voćke. 

Stres predstavljaju i toplotni valovi pa rezidba u tom periodu može uzrokovati dodatne probleme i rizik od ožegotina plodova, oštećenja lišća, čak i kore stabla. 

U uvjetima suše, stabla imaju ograničen pristup vodi. Budući da se rezidbom smanjuje količina lišća koje je potrebno za održavanje ravnoteže vode u stablu, može doći do sušenja i opadanja plodova.

Zato redovno pratite prognozu vremena pa ako su najavljene vrlo visoke temperature ili toplotni valovi, odgodite ovaj posao. 

Šta ako je neophodna? 

Ako smatrate da je ona neophodna, osigurajte adekvatno navodnjavanje prije i nakon rezidbe kako biste smanjili stres na stabla.

Obavite ju u ranim jutarnjim ili još bolje u kasnim večernjim satima kako biste izbjegli najintenzivnije sunčevo zračenje i visoke temperature tokom dana.

Također, berba zrelih i plodova koji su blizu dozrijevanju može pomoći stablima da se lakše nose sa stresom visokih temperatura i suše. Smanjuje mu opterećenje i omogućuje da bolje upravlja raspoloživim resursima.


Tagovi

Zelena rezidba Ljetna rezidba Uvjeti Toplinski val Suša Prednosti Mane


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#RuralFoto #životinje
Jarići, razigrani blizanci koji krase jedno seosko domaćinstvo. Nestašni su i brste sve pred sobom. Uveseljavaju prolaznike i djecu iz komšiluka. Predivna bića iz životinjskog svijeta.