Potrebno je redovno sprovoditi rezidbu smokve da bi dobili zdravo, oblikovano stablo sa krupnim plodovima
Pravilna rezidba smokve je neophodna, ako želimo da imamo zdravo stablo sa obiljem krupnih plodova. Redovnom rezidbom ćemo održati korelaciju između vegetativnog prirasta i rodnosti, količinu i kvalitet plodova, oblik, veličinu i visinu krošnje, osiguraćemo dobru produktivnost.
Postoji nekoliko termina rezidbe. U jesenjem periodu se obavlja uklanjanje oštećenih i polomljenih grana, vodopija, izdanaka.
Optimalno vrijeme je u rano proljeće kada prođe opasnost od mraza. U oba slučaja radimo na biljci koja je u fazi zimskog mirovanja.
Razlikujemo rezidbu koja ima za cilj formiranje uzgojnog oblika, koja se provodi na mladim sadnicama, i rezidbu u cilju održavanja formiranog stabla i rodnosti.
Proces formiranja traje između tri do pet godina u zavisnosti od starosti sadnica i njihove razvijenosti.
Stablo mladih sadnica se prikraćuje na visinu od 1 m. To će podstaći grananje. Sljedeće godine ostavljamo tri najbolje razvijene grane koje prikratimo. Ostale priraste na deblu uklanjamo. U sljedećim godinama posao zavisi od uzgojnog oblika. Za smokvu se obično odabire uzgojni oblik vaze.
Kod drugog tipa, kada imamo već formirano stablo, odnosno krošnju, cilj nam je da zadržimo taj oblik, uspostavimo korelaciju vegetativnog i rodnog prirasta i tako održimo visoku produktivnost.
Obavljamo je od vrha krošnje. Uklanjaju se sve polomljene grane, vodopije, one koje smetaju jedna drugoj ili se preklapaju, koje padaju na zemlju ili zasjenjuju unutrašnjost krošnje. Odrežite i male plodne grane koje idu u unutrašnjost i neće dobiti dovoljno svjetla.
Cilj nam je da obezbijedimo dobro provjetravanje i osunčanost kroz krošnju. To biljci daje snagu za rast i razvoj, potiče formiranje rodnih grančica, plodova, smanjuje se intenzitet napada štetočina i pojava infekcija.
U slučaju slabijeg rasta pravi se povratni rez, prikraćuje se bliže osnovi kako bi se spavajući pupoljci aktivirali. Ne treba rezati deblje granje, jer one kod smokve teže zarastaju. Iz tog razloga je bitno da je redovno obavljamo dok su grane tanje.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica