Vrijeme je za uživanje u rajskom voću - u slatko slanoj kombinaciji, kolačima, pekmezima ili kompotu
Smokve su jedno od najzdravijeg i najstarijeg voća. Najbolje ih je konzumirati u svježem stanju, a ako ste sretnik da ne znate kuda ćete s njima, onda ih valja konzervirati.
Smokve odlično prijaju uz slana jela poput sira i pršuta ili pak domaći hljeb. Zalijte ih s malo maslinovog ulja i dobit ćete nutritivno vrlo vrijedan obrok. Ako ih poslužite gostima u ovoj kombinaciji, dobit ćete vrlo atraktivan zalogaj na tanjuru. Mogu se umiješati i u sezonske salate.
Smokve u kolačima, pitama ili štrudlama mogu zamijeniti bilo koje voće. Gledajte da su potpuno zrele, a ako nisu, tada ih kratko prokuhajte. Budući da su jako slatke, možete smanjiti količinu šećera koju inače koristite. A da kolač ne bi bio presladak, dodajte im malo limunovog soka. Igrajte se s okusima, dodajte im narančine korice, rogača i sl.
Na pladnju će vrlo atraktivno izgledati smokve umočene u čokoladu i uvaljane u orašaste plodove. Čokoladu je potrebno rastopiti te u nju umočiti smokve te ih odmah uvaljati u sjeckane orahe, bademe ili lješnjake. Stavite ih na papir za pečenje i u hladnjak da se čokolada stisne.
Pekmez možete napraviti i od samih smokava, ali kombinacija sa zelenim paradajzom dat će im poseban okus. Za kilogram smokava vam je potrebno 2 kg šećera, 1 kg zelenog paradajza, cimet, limunov sok. Prokuhajte šećer s dvije čaše vode i cimetom. Oprani paradajz narežite na komadiće, smokve na pola. Neka sirup vri pet minuta, dodajte voće i kuhajte na umjerenoj vatri oko pola sata. Po želji malo zakiselite limunovim sokom. Sipajte u vrele teglice.
Ovo je još jedan odličan način konzerviranja za zimu. Ako su čvrste, možete ih narezati, a ako su meke, bolje je koristiti cijele. Tada koristite velike tegle. Za kilogram smokvi vam je potrebno pola kg šećera i vode toliko da prekrije smokve. U lonac stavite vodu da zavrije, dodajte šećer i voće te nakon vrenja kuhajte 10 minuta. Stavite u sterilizirane, vrele tegle, dobro zatvorite, umotajte u deke i dunstajte dok se ne ohladi. Možete ih kombinirati i s drugim voćem.
Kako ih vi najviše volite konzumirati? Što od njih pravite? Podijelite recepte s nama u komentaru ispod teksta.
Tagovi
Autorica
Maja Celing Celić
prije 1 godinu
Enes, ajde kad stignete opišite nam proces. Mene osobno ovo jako zanima jer obožavam i senf i smokve. Hvala!
Enes Beslagic
prije 1 godinu
Ja pravim,u Njemačkoj poznati,takozvani senf od smokve.Kuha se sa senfom i raznim začinima po želji.Odlicno paše sa sirom.