Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fieragricole
  • 05.03.2022. 07:30

EPA 2.0 sistem obezbjeđuje efikasnije tretiranje vinograda i voćnjaka

Primjena ovog sistema omogućava veću preciznost tokom tretiranja i usklađivanje količine pripremljenog rastvora zaštitnog sredstva. Smanjenje brzine automatski smanjuje isporučenu količinu rastvora, a kod ubrzanja povećava

Foto: Cima
  • 45
  • 6
  • 0

Cima se predstavlja na Fieragricola 2022 s inovacijom koja je fokusirana na tretiranje vinograda, ali se može koristiti i za druge voćarske kulture. U pitanju je novi sistem EPA 2.0 koji održava dozu isporučene tečnosti konstantnom, bez obzira na varijacije brzine koje evidentira GPS.

Primjena ovog sistema omogućava veću preciznost i usklađivanje količine pripremljenog rastvora zaštitnog sredstva. Smanjenje brzine automatski smanjuje isporučenu količinu rastvora, a kod ubrzanja povećava. Tako se osigurava da biljke dobiju ujednačenu količinu zaštitnog sredstva, efikasnost tretmana, sprečava se rasipanje i smanjuje uticaj na okolinu.

Prednosti sistema EPA 2.0

Sistem se može primijeniti na sve prskalice ovog proizvođača, montiranih, vučenih i zglobnih.

Programiranje je lako i omogućava potpunu vizualizaciju radnih podataka i mogućnost njihovog preuzimanja, konsultovanja i obrade. Može sačuvati i upravljati do 15 programa, unosom sljedećih parametara rada: brzina traktora kod kretanja naprijed (km/h), širina reda (m), broj obrađenih redova (n) i doza rastvora za isporuku (l/ha). Sistem sam izračunava najbolji otvor u žutoj ploči za kalibraciju brzine protoka kako bi se postigla ispravna isporuka. Rastvor sredstva dospijeva isključivo na tretirane biljke i ne raspršuje se u okolinu.

Sistem prilagođen različitim Cima prskalicama

Operater na displeju dobiva podatke zahvaljujući ultrazvučnim senzorima koji omogućavaju otkrivanje prisutnosti ili odsustva vegetacije, osiguravajući pravilan tretman na početku i na kraju reda, ali i prekid u slučaju odsustva vegetacije duž reda. Na taj način se smanjuju troškovi.

Tehnologiju upotpunjuje CIMA - Easy Farm kit, koji dolazi zajedno sa softverom za upravljanje za pregled radnih podataka sačuvanih na USB-u. Tokom rada snimaju se podaci o radu u realnom vremenu. Na kraju tretmana ili na kraju dana, operater može povezati USB na računar kompanije i uz pomoć CIMA-EasyFarm kompleta pregledati snimljene podatke o radu i efikasnosti.


Tagovi

Fieragricole CIMA EPA 2.0 Sistem tretiranja Zaštita vinograda Prskanje vinograda Zaštita voćnjaka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.