Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba šljiva
  • 23.04.2023. 09:00

Efekti rezidbe vrhova krošnje šljiva na rast novih mladara

Neka vas ne zbuni to što će malo ko od stručnjaka preporučiti ljetnu rezidbu šljiva. Ipak, rezultati u praksi pokazali su da ona šljivama itekako prija.

Foto: Bojan Kecman
  • 9.724
  • 535
  • 0

Nedostatak rezidbe koji ima za rezultat puštanje rasta grana u visinu i njihovo grananje nakon rezidbe, nikako ne pogoduje granama koje rastu u sredini i u donjem dijelu krošnje šljiva. Oslobađanje krošnje i bolja osvijetljenost dovode do rasta novih grana.

Pošto je šljiva u našim područjima uglavnom na podlozi džanarike, odsustvo rezidbe, nakon obavljene jake rezidbe, dovodi do divljanja grana i njihovog nekontrolisanog rasta u visinu i širinu.

Ne ostavljati jake grane na vrhu

Ovo se naročito dešava na vrhovima stabala jer se i u tom dijelu, često napravi dosta jakih rezova, odnosno, odstranjuju se deblje grane, gdje poslije raste više novih, koje s godinama jačaju, debljaju i šire se što dovodi do zagušenja srednjeg i najviše donjeg dijela krošnje.

Stablo staro deset i više godina, može se prelomiti i ako nema plodove

Nakon dvije do tri godine, počinju da se suše grane u tim dijelovima, što dovodi do gubitka prinosa i njegovog prelaženja u gornje dijelove krošnje. Ukupan prinos po stablu se smanjuje, a dolazi i do ulaska bolesti i štetočina. Takve grane, zbog nedostatka svjetlosti, bivaju napadnute od drvenara, ili od gljivica koje uzrokuju moniliju, kao i od bakterija koje dovode do truleži i propadanja stabala.

Savijači i lisne uši već aktivni na šljivama - kako ih suzbiti?

Patogeni se razvijaju i u samom deblu pa dolazi do začepljenja provodnih sudova i još jačeg sušenja grana i samog debla. Korijen gubi funkciju, odumire pa se stablo staro deset i više godina, može bez problema drmusati i prelomiti, iako na sebi nosi plodove.

Svjetlost je najvažnija

Rezidbom viška grana u gornjem dijelu, prevođenjem na provodnicu, kao i rezidbom vodopija iz unutrašnjosti krošnje, dolazi do obezbjeđivanja najvažnijeg faktora - svjetlosti. Bez nje u unutrašnjosti krošnje, stabla ne mogu normalno da funkcionišu. Isto tako, ako se rezidba ne radi više godina, jakom rezidbom u svim dijelovima krošnje, a naročito u gornjem, dolazi do reakcije stabla i buđenja spavajućih pupoljaka koji počinju da puštaju prve listiće iz kojih će se kasnije razviti nove grane.

Suve grane režite do debla

Takvih začetaka novih grana potrebno je ostaviti što više, naročito u donjem dijelu krošnje. One će za dvije do tri godine postati nosioci rodnosti. Nemojte se uplašiti ako u donjem dijelu krošnje ima dosta suvih grana. Potrebno je da se sve odrežu, najbolje do debla, jer će se i na taj način postići željeni cilj - aktiviranje spavajućih pupoljaka i rast novih grana.

Obavezna ljetna rezidba

Dakle, što se više reže stablo, jača će da bude njegova reakcija iz spavajućih pupoljaka. Ostavljanje previše jakih grana u gornjem dijelu koje zasjenjuju ostatak krošnje, dovodi do sušenja i propadanja stabala. Ipak, ništa se neće pomoći stablima ako se, nakon jake zimske rezidbe, ne uradi i ljetna jer će se u svim dijelovima krošnje pojaviti novi, jaki, mladari koji kod šljiva mogu da za godinu dana narastu i više od dva metra u visinu.

Kako zaštititi krošnju voćaka od mravi? Ljepljivim pojasem

Ovo je naročito slučaj ako je kišna godina i ako se voćke dobro prihranjuju. Neka vas ne zbuni to što će malo ko od stručnjaka preporučiti ljetnu rezidbu šljiva. Rezultati u praksi pokazali su da im itekako prija.


Fotoprilog


Tagovi

Rezidba šljiva Mladari Vodopije Monilia Rodnost šljiva Spavajući pupoljci Ljetna rezidba


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

🍇🏀 Nego, šta košarkaš zna o lozi? Pa, rekli bismo mnogo! Barem kada je u pitanju naš #junaksela jer je uz nju rastao 🔻