Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita od mraza
  • 07.04.2023. 12:00

Dva su tipa mraza - kako zaštiti biljke?

Ako temperatura u toku vidnog dijela dana ne prelazi 4°C, a tih dana bude više u kontinuitetu dok je voćka u punom cvjetanju, neće doći do oplodnje.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 360
  • 17
  • 0

Posmatrajući kroz prizmu proteklog perioda od nekoliko godina, uočavaju se sve češće pojave kasnih proljetnih mrazeva. Kako i ove godine, prognozni vremenski modeli pokazuju, i u narednom periodu mogu se očekivati jutarnje temperature u negativnim vrijednostima.

To bi moglo da prouzrokuje oštećenja na gajenim biljkama, a naročito na voćarskim kulturama, navodi Aleksandar Misita iz PSSRS, dodavši da se trenutno voće u zavisnosti od lokaliteta nalazi u fenofazi cvjetanja, kada je biljka najosjetljivija na oštećenja uzrokovana niskim temperaturama.

Može uzrokovati potpuni gubitak prinosa

"Već pri temperaturi od -1°C u trajanju od par sati mraz može u potpunosti da prouzrokuje potpuni gubitak prinosa na voću", ističe ovaj savjetodavac, napominjući da pored niskih temperatura koje uzrokuju potpunu nekrozu cvijeta na oplodnju negativno utiče i dužina trajanja kišnih, vlažnih i hladnih dana.

Ako temperatura u toku vidnog dijela dana ne prelazi 4°C, a tih dana bude više u kontinuitetu dok je voćka u punom cvjetanju, neće doći do oplodnje. Razlog tome je što iako polenov prah i padne na kompatibilni tučak neće doći do klijanja polenove cjevčice.

Kritični dani: Upitna sudbina ovogodišnje proizvodnje voća

"Njena je funkcija da oplodi plodnik u samom tučku i stvori plodić koji kao budući plod ima svoju komercijalnu vrijednost. Poljoprivredni proizvođači ostaju bez uroda za tu godinu i ostaju bez svoje finansijske koristi", pojašnjava Misita.

Vrste mraza

Prema definiciji, mraz je prevlaka ili sloj leda koji se stvara kada se vanjska  temperatura na površini tla spusti ispod temperature rosišta. U blizini tla se stvaraju krhki bijeli kristali ili smrznute kapi rose. Najčešće se javlja u nizinama jer se topli zrak diže, a hladan spušta jer je gušći. To znači da u hladnom ima više molekula vode nego u toplom.

Postoje različite vrste mraza:

  • Radijacijski - nastaje uslijed intenzivnog hlađenja tla i prizemnog sloja zraka. U najnižim dijelovima nekog kraja zbog spuštanja hladnog zraka niz obronke stvaraju se tzv. jezra. Protiv ove vrste djelotvorna su dimljenja, orošavanja i miješanje zraka.
  • Advekcijski - nastaje prodorom hladnog zraka koji se zadrži i po nekoliko dana i prekrije veliko područje. Kod ovog tipa može pomoći samo orošavanje.

U godinama iza nas problemi uzrokovani mrazom su bili uglavnom advekcijskog. Kao što je napomenuto ovaj tip zahlađenja može se samo suzbiti antifrost sistemima. Poljoprivrednicima se savjetuje ponavljanje tretmana sa preparatima na bazi algi i aminokiselina.


Tagovi

Mraz Proljetni mraz Kasni mraz Oplodnja Aleksandar Misita Vrste mraza Dimljenje Orošavanje Radijacijski mraz Advekcijski mraz


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.