Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Niske temperature
  • 05.04.2023. 10:30

Kritični dani: Upitna sudbina ovogodišnje proizvodnje voća

Narednih nekoliko dana odrediće sudbinu ovogodišnje proizvodnje voća. Očekuju se niske temperature i to u najgorem periodu razvoja voćaka

Foto: Marija Lazarević
  • 4.212
  • 236
  • 0

Meteorolozi do vikenda najavljuju niske temperature zbog čega je moguća šteta na voćkama. I snijeg, koji je pao u pojedinim krajevima BiH, može da napravi ozbiljne probleme.

Narednih nekoliko dana odrediće sudbinu ovogodišnje proizvodnje voća. Očekuju se niske temperature i to u najgorem periodu razvoja voćaka jer su ili u fazi punog cvjetanja ili fazi precvjetavanja, kada su još osjetljivije na niske temperature.

Koštičave voćke najugroženije

Većina voćnih vrsta u fazi punog cvjetanja može da izdrži temperature do -2 stepena. Ako budu niže, ne mora biti velikih šteta, pod uslovom da ne traju duže od dva do tri sata. Najugroženije vrste su breskva, šljiva, trešnja, višnja i kajsija. Prema riječima voćara, niske temperature zabilježene prošle sedmice pričinile su štetu na koštičavim voćkama, naročito breskvama i šljivama, ali i na nekim sortama krušaka.

Ako vrijeme bude oblačno, mraza neće biti (Foto: Bojan Kecman)

Sutra i prekosutra, 6. i 7. aprila, u jutarnjim satima, očekuju se temperature od -3 stepena, ali imajući u vidu da meteorolozi ne mogu sa sigurnošću predvidjeti jačinu, može se desiti da na pojedinim lokacijama, temperature budu i niže. Ključno je koliko će dugo trajati i da li će nebo biti vedro. Ako vrijeme bude oblačno, mraza neće biti, kao i u slučaju da bude laganog povjetarca.

Većina sorti jabuka su u fazi zelenih buketića ili roze pupa i na njima ne bi trebalo da bude većih problema, kao i kod dunja i borovnica.

Prskati aminokiselinama i orošavati voće

Što se tiče snijega koji je pao u pojedinim bh. krajevima, jedino dobro što bi mogao da donese voćkama jeste da, u slučaju pojave mraza, ostane na voćkama jer služi kao izolator.

Orošavanje se pokazalo kao najbolja opcija

Šteta može da nastane i ako je snijeg vlažan i težak jer u tom slučaju dolazi do lomljenja pupoljaka. Ostale mjere borbe podrazumjevaju prskanje aminokiselinama šest do 12 sati prije mraza, ali djeluju do -2 stepena.

Orošavanje se pokazalo kao najbolja opcija i sa prskanjem treba da se počne kada temperatura padne na 0 stepeni, a s orošavanjem se prestaje dva sata po prestanku mraza.


Tagovi

Mraz Niske temperature Orošavanje Aminokiseline Snijeg Izolator Zeleni buketići Roze pup


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.