Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj dunje
  • 29.08.2016. 12:00

Dunja - voćka koja raste slobodno i ne traži puno

Dunja je prekrasno, skromno stablo koja se često koristi kao podloga za kruške. Nudi blagu sjenu i proizvodi čarobne cvjetove i aromatične plodove nalik na jabuke od kojih se priprema ukuhano voće.

Foto: bigstockphoto.com, Mihail_P
  • 4.395
  • 138
  • 0

Oblikovane uz zid ili rešetku, voćke zauzimaju razmjerno malo prostora. Raširite li im grane vodoravno, dobit ćete stablo oblika palmete, a lepezasto širenje iz glavne grane rezultira lepezom. Vrlo niski oblik kordonca, ili stabla s jednom stabljikom, odlično izgleda uz staze. Većinu stabala morat ćete orezivati svake godine da ne izgube oblik.

Uštedite vrijeme kod orezivanja

Dunja se kalemi na podlogu MA. Imate li veliki travnjak ili livadu, kupite stablašicu ili polustablašicu visokog debla (1,2-1,5 metra). Pustite ih da rastu slobodno i orezujte pomalo, ali redovito - svake dvije ili tri godine zimi. To je jedina metoda za stabla dunja jer one trebaju samo povremeno slabo orezivanje.

Oživljavanje dunje

Dunja je prekrasno, skromno stablo koja se često koristi kao podloga za kruške. Nudi blagu sjenu i proizvodi čarobne cvjetove i aromatične plodove nalik na jabuke od kojih se priprema ukuhano voće.

Prekrasni cvjetovi znače bogati urod

Gdje su nestali cvjetovi? Najčešći razlog zbog kojeg stablo nije procvjetalo je pretjerano orezivanje. Želite li da drvo cvijeta i stvara plodove, zaboravite škare. Ako baš morate orezivati, budite umjereni i na svakoj mladoj grani ostavite barem šest pupova. Budući da se orezuju samo povremeno, dunje rijetko pate od tog problema.

Postoji i drugi, prirodan razlog zašto drvo ne stvara cvatove - možda je premlado. Voćkama stablašicama i polustablašicama katkad treba i 10 godina da daju prve plodove, ali malim stablašicama trebaju samo dvije do tri godine.

Dodajte gnojivo korijenju

Ako gnojivo samo raširite oko baze stabala, većina će hraniva ostati koncentrirana na površini tla, a samo će mali dio biti brzo apsorbiran. Da se to izbjegne, u bazi krošnje na jednakim razmacima napravite nekoliko jama dubokih 20 cm. U svaku ubacite šaku gnojiva i dobro zalijte.

Poduprite grane

U godinama obilnog uroda jabuke, kruške i dunje mogu otežati od mnoštva plodova. Ako se to dogodi, neke od okvirnih grana mogle bi se slomiti od težine. Sprječite savijanje i pucanje grana tako da ih oprezno podignete i oslonite na račvaste potpornje zabodene u zemlju.

Preventivno prskanje dunja

Dunje su u vlažnim uvjetima sklone gljivičnim oboljenjima, zbog kojih listovi i plodovi mogu prerano otpasti. Stabla dunja poprskajte bordoškom juhom - mješavinom bakrenog sulfata i gašenog vapna - neposredno prije cvatnje i još jednom odmah nakon cvjetanja.

Pupovi otkrivaju kako će drvo rasti tijekom nadolazeće sezone, a određuju i najbolji način orezivanja. Vegetativni pup je najjednostavniji, malen zašiljen i malo natečen. Pojavljuje se u lisnom pazušcu na ovogodišnjim granama. Iduće godine stvara listove ili nove grane. Rodni pup je stožastog oblika i veći je od vegetativnog iz kojeg nastaje. Potrebno mu je još oko godinu dana da postane cvjetni pup, osim ako zbog iznenadnog vala biljnog soka ne proizvede granu.

Cvjetni pup je posljednja faza u razvoju vegetativnog pupa. Razmjerno velik, okruglasti pup koji proizvodi skupinu cvjetova koja će kasnije u godini stvoriti plod. Postrani izdanak je kratka i tanka grana. Većina na vrhu ima pup ili rodni izdanak koji će dati plodove. Plodni pup je mesnata oteklina koja se oblikuje na mjestu gdje je plod bio pričvrščen za stabljiku. Dati će još plodova. Dunje se orezuju samo povremeno i štedljivo.

Skladištenje voća

Berite u najboljem trenutku. Pravo vrijeme za berbu plodova je nakon što prvih nekoliko zrelih jabuka ili krušaka padne s grana, ne računajući prerano otpale zbog napada gusjenica. Voće je zrelo kad ga možete otkinuti nježnim okretanjem. Dunje su zrele kad im opahuljastu površinu možete lako obrisati rukom.

Berač voća korisna je naprava, olakšava branje jabuka, krušaka i dunja na najvišim granama stabla. Sastoje se od platnene ili plastične vrećice koja se postavi na vrh 3-4 metara duge drške. Oko ruba vrećice nalaze se savitljivi zupci koji hvataju stabljike i kad ih nježno povuku plod upadne u vreću. Jabuke i kruške trebaju se brati pažljivo kako se ne bi oštetili, jer takvi plodovi neće biti dobri za skladištenje.

Stvorite zalihe

Budući da se ne jedu sirove, dunje se ne moraju skladištiti pažljivo kao jabuke i kruške. Upotrijebite ih brzo nakon berbe za pripremu džemova i marmelada.

Tradicionalno jesensko čišćenje

Kad listovi sa stabla jabuke, kruške ili dunje počnu padati s grana, kosilicom prođite ispod drveća i pokošenu travu ostavite na tlu. Razrezanim lišćem počastit će se gliste i ubrzo će nestati u tlu. To je savršen način kojim se možete riješiti bakterijske krastavosti, bolesti koja uzrokuje ružne mrlje na plodovima i listovima i smanjiti zarazu iduće godine.

Foto: bigstockphoto.com, Mihail_P


Tagovi

Dunje Jabuke Orezivanje Kruške Čišćenje Pohrana


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !