Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dudovac
  • 21.08.2022. 12:00

Dudovac u zasadima šljive i jabuke - opasnost od golobrsta

Mlade gusjenice žive zajedno u gusjeničnim gnijezdima, koja grade lučenjem paučinastih niti kojima povezuju okolne listove. Starije se razilaze, žive samostalno i brste cijelu lisnu masu

Foto: Depositphotos/Wolfness72
  • 92
  • 6
  • 0

Trenutne vremenske prilike pogoduju intenzivnom razvoju štetočina. Važno je da pregledate stabla, a kod šljive i jabuke vizuelno se može registrovati prisustvo grana sa gusjeničnim gnijezdima i zapredenim listovima od dudovca (Hyphantria cunea), nevažno je li riječ o stablima u okućnicama i ekstenzivnim zasadima. 

Prepoznatljive paučinaste niti

Kako navodi Prognozno-izvještajna služba zaštite bilja ova štetočina ima dvije generacije godišnje, a prezimljava u stadijumu lutke. Ženke polažu jaja na naličje listova. Gusjenice se najmasovnije javljaju u drugoj polovini maja i početkom avgusta mjeseca.

Uočeno na stablima šljive i jabuke (foto: PIS Vojvodina)

Oštećenja prave gusjenice koje se hrane lišćem i skeletiraju ga toliko da ostanu samo lisni nervi. Mlade gusjenice žive zajedno u gusjeničnim gnijezdima, koja grade lučenjem paučinastih niti kojima povezuju okolne listove. Starije se razilaze, žive samostalno i brste cijelu lisnu masu kada može doći do golobrsta.

Kada tretirati?

Podsjetimo, proizvođačima se preporučuje obilazak zasada i ukoliko se registruje prisustvo gusjeničnih gnijezda, njihovo mehaničko uklanjanje.

Ako je prisutno dva do pet gusjeničnih gnijezda po stablu, preporučuje se sprovođenje hemijskog tretmana nekim od registrovanih insekticida.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Dudovac Hyphantria cunea Golobrst Štetočina Mehaničko suzbijanje Hemijske mjere suzbijanja


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...