Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj borovnica
  • 28.02.2020. 18:00

Đubrenje borovnice - važno je izbjegavati nitratni oblik azota

Đubrivo u uzgoju borovnica se obično primjenjuje u proljeće kada počne vegetativni rast. Izuzetak je kada se ono primjenjuje navodnjavanjem i u tom slučaju se vrši svake sedmice tokom vegetacijske sezone osim u vrijeme berbe.

Foto: Julijana El Omari
  • 1.027
  • 26
  • 0

Đubrenje je jedna od bitnijih stavki u procesu uzgoja borovnica, kako bi biljci omogućili optimalne uslove za rast i bolje prinose. Budući da ima osjetljiv korijen, zahtijeva pažljivu i adekvatnu prihranu.

Obično se ovo voće đubri u proljeće kada počne vegetativni rast. Izuzetak je kada se đubrivo primjenjuje navodnjavanjem i u tom slučaju se vrši svake sedmice tokom vegetacijske sezone osim u vrijeme berbe. Đubrenje treba obaviti pažljivo jer su osjetljive na lako topiva đubriva kao i prevelike količine, a primjenjene doze veće od potrebnih mogu štetno djelovati na biljke.

Prije sadnje važno odabrati pogodno tlo

Prije sadnje potrebno je napraviti hemijsku analizu zemljišta kako bi se uvidjelo je li pogodno za uzgoj te kako bi se odredile potrebe za đubrenjem. Što se tiče pH tla za borovnice se preporučuje između 3,4 i 6,5, a idealnim vrijednostima se smatraju tla s pH od 4,2 do 4,8. Ukoliko je pH veći, trebalo bi ga sniziti dodavanjem elementarnog sumpora. Prije proizvodnje najbolje je pripremiti zemljište unošenjem kiselog treseta i piljevine četinara.

Važno izbjegavati đubriva u nitratnom obliku

Tokom đubrenja stručnjaci napominju da treba izbjegavati azotna đubriva u nitratnom obliku već treba koristiti ona u amonijačnom. Kao izvor azota, prednost se daje amonijevom sulfatu, međutim on može smanjiti pH tla pa ipak treba biti oprezan. Kako piše blueberries, borovnice dobro reaguju na đubriva koja sadrže ureu, diamonijev fosfat i azotna đubriva sa sporim otpuštanjem. Budući da azot iz UREE manje snižava pH od amonijevog sulfata tj. ako je pH tla ispod 5 preferira se azot iz UREE.

Borovnica: Višegodišnja biljka, isplativa i nakon 50 godina uzgoja

Kompleksna đubriva u odnosu 15:15:15 ne treba koristiti, osim na pjeskovitim tlima, a prilikom korištenja tih đubriva, koristite amonijske oblike azota. Ukoliko je pH iznad 5, preporučuje se upotreba amonijevog sulfata.

Unošenje stajnjaka nakon sadnje nije preporučeno

Možda će nešto više azota biti potrebno lakšim, a manje na težim tlima. Unošenje stajnjaka nakon sadnje se ne preporučuje, a ako se koristi, treba biti kompostirano. Zbog boljeg usvajanja preporuka je primjena azotnih đubriva u dva navrata i to u vrijeme pupanja i 6 sedmica nakon toga.

Đubrenje treba izbjegavati krajem ljeta jer se tako stimuliše prirast i biljka postaje osjetljivija tokom zime. Đubrenje u jesen je obično nepotrebno jer dolazi do demineralizacije prije nego što biljka upije mineralna đubriva.

Nedostatak ostalih hraniva

Ako analiza pokaže da nedostaje ostalih hraniva, to se može nadoknaditi na različite načine. Fosfor se može unijeti kompleksnim đubrivima ili samostalno kroz diamonijev - fosfat, koncentrat superfosfata, mono - amonij fosfata i superfosfata. Đubriva koja sadrže samo fosfor se mogu primjenjivati bilo kada, dok ona koja sadrže i azot treba tretirati kao azotna đubriva.

U slučaju nedostatka kalija treba primijeniti kalijev sulfat u bilo kojem periodu godine. Preporučuje se izbjegavanje kalijevog hlorida jer je borovnica osjetljiva na hloride. Za nedostatak magnezija koristi se kalcij - magnezij sulfat ili dolomitski vapnenac, ali ako je pH tla ispod 4,5.

Đubrenje pomoću sistema za navodnjavanje

Kada krene vegetacija i potreba za navodnjavanjem, preporučuje se borovnice đubriti vodotopivim đubrivima, sve do završetka ljeta. Međutim, u ovom procesu treba uzeti u obzir kada je u pitanju intenzitet fotosinteze i fizioloških procesa u biljci koji se razlikuju zavisno i od klimatskih uslova. Period i način prihrane zavise od toga radi li se o ranoj ili kasnoj sorti jer biljke ne prolaze u isto vrijeme kroz iste fenofaze.

Važno je da sistem navodnjavanja pravilno funkcioniše i da sve biljke primaju istu količinu vode jer će u suprotnom neke dobiti više đubriti nego što im je potrebno, a neke manje.

Za pravilno đubrenje važno je pratiti fenofazu biljaka

Zapravo, ne postoji kalendarski određeno đubrenje već treba pratiti fenofazu biljke, a odabir hraniva, količina i termin primjene zavisi od sezone. Radi toga je bitno pratiti zasad borovnica kako bi se u pravo vrijeme i na dobar način primijenila.


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni grm iz porodice Erika; Vrijesovki (Ericaceae), prosječne visine od 20 - 50 cm. Raširena je pretežno u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cvjeta u maju i... Više [+]

Tagovi

Borovnica Uzgoj borovnice Đubrenje Đubrenje borovnice Bobičasto voće Fenofaza


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...