Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja maline
  • 29.04.2017. 08:00

Država mora ublažiti pad cijene maline

Zbog enormnog pada cijena maline u 2016.g. na svjetskom tržištu, veoma je objektivno i realno očekivati da će otkupna cijena maline u 2016. godini biti niža u odnosu na prethodne godine, čulo se na konferenciji Udruženja otkupljivača-izvoznika jagodičastog voća FBiH.

Foto: Bigstockphoto/radebg
  • 3.418
  • 253
  • 0

Sektor jagodičastog voća, prevashodno proizvodnja maline u FBiH, dostigao je zavidni nivo i bilježio je konstantan rast u zadnjih 5 godina. Održavanje tog nivoa rasta sada zahtijeva mnogo jaču pažnju i zajedničku podršku od svih interesnih grupa, proizvođača, resornog ministrastva, Vlade FBiH i otkupljivača jagodičastog voća. Do sada, najveći dio tereta podnijeli su upravo otkupljivači, istaknuto je na konferenciji za medije koju je organizovalo Udruženje otkupljivača-izvoznika jagodičastog voća FBiH u prostorijama Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH.

Kako je naglašeno, godišnja proizvodnja maline u 2016. godini iznosila je oko 25.000 tona, preko 50.000 proizvođača uključeno u sektor, uglavnom ruralnog stanovništva, a 100% izvoz maline na svjetsko tržište, odnosno 100 miliona KM.

Poremećaji na svjetskom tržištu

"Zbog činjenice da se desio veliki poremećaj cijena na svjetskom tržištu u 2016. godini, otkupljivači i izvoznici su pretrpjeli ogromne finansijske gubitke zbog nekonkurentnosti na svjetskom tržištu, (preko 20 miliona gubitaka) u odnosu na Srbiju i Poljsku, kao svjetske vodeće proizvođače maline", rekao je predsjednik Udruženja Enver Avdić.

Uzrok nekonkurentnosti domaćih otkupljivača i izvoznika ogleda se u sljedećim činjenicama:

  • Visoko plaćena cijena maline u proizvodnoj godini 2016.
  • Nezadovoljavajući kvalitet maline /odnos prve i druge klase
  • Potpuno odsustvo bilo kakve podrške resornog ministarstva i Vlade FBiH

"Razvoj zasada maline rastao je mnogo brže od razvoja kapaciteta hladnjača. Iako bez podrške od strane Vlade FBiH i resornog ministarstva, u smislu subvencije kod kapitalnih ulaganja, otkupljivači, odnosno izvoznici su svojim privatnim kapitalom izgradili kapacitete hladnjača za 25.000 tona. Daljni razvoj kapaciteta hladnjača koji je potreban da se uskladište proizvodni količine i da prati razvoj zasada je praktično nemoguć bez pomoći države", izneseno je na Konferenciji.

Sve navedeno može dovesti do problema u cijelom lancu krenuvši od proizvođača pa do otkupljivača-izvoznika malina.

"Zbog ograničenih postojećih kapaciteta hladnjača, procijenjuje se da više od 10.000 tona neće biti moguće uskladištiti i primiti, što će za posljedicu izazvati velike gubitke proizvođačima.
(Gubici za proizvođače su više od 20 miliona KM; za otkupljivače su više od 40 milona KM a za državu više od 60 miliona KM). Zbog enormnog pada cijena maline u 2016.g. na svjetskom tržištu, veoma je objektivno i realno očekivati da će otkupna cijena maline u 2016. godini biti niža u odnosu na prethodne godine. Zbog ostvarenih velikih gubitaka u 2016. godini, otkupljivači izvoznici nisu "više" mogućnosti platiti skupo a prodati jeftino malinu, jer bi to značilo bankrot kompanija a samim time i propast sektora jagodičastog voća
", upozoreno je.

Potrebna pomoć Vlade i resornog ministarstva

Stoga je od velikog značaja da se u rješavanje problema ovog sektora uključe i Vlada FBiH i resorno ministarstvo kako bi se izbjegli navedeni problemi.

Udruženje je također ponudilo rješenja za naveden probleme i to:

Prvi segment - PODRŠKA PROIZVOĐAČIMA MALINE OD STRANE DRŽAVE
gdje je podrška i financijska subvencija od države NEMINOVNA prema proizvođačima, i ona treba da predstavlja razliku cijene uzrokovanu poremećajem cijena na svjetskom tržištu a što onemogućavaju otkupljivače - izvoznike da plate maline više nego što je mogu prodati.

Drugi segmet - PODRŠKA OTKUPLJIVAČIMA - IZVOZNICIMA kroz

  • Subvencija kapitalnih ulagnja koja su neophodna za daljnji razvoj sektora jagodičastog voća
  • Poticaj za otkupljene količine jagodičastog voća
  • Poticaj za izvezene količine jagodičastog voća
  • Instaliranje kredibilne labaratorije koja će biti zaštita i sigurnost domaćih proizvoda na svjetskom trzistu.
  • Omogućiti povoljne kreditne linije putem Razvojne banke.

Foto: Bigstockphoto/radebg


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Otkupljivači Privredna komora


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.