Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslina
  • 14.10.2021. 16:15

Druga polovina mjeseca pogodna za berbu maslina, šta utiče na nju?

Prema preporukama stručnjaka Federalnog agromediteranskog zavoda, branje bi trebalo uskladiti s trenutkom otvaranja uljara, te mogućnosti prijema maslina.

Foto: Depositphotos/sabinoparente
  • 105
  • 26
  • 0

U ovom mjesecu imamo završnicu maslinarske godine, zatim odluku o periodu berbe maslina i samu preradu. Odluka o periodu branja za svaki nasad je različita i ovisi o mnogo čimbenika, no globalno taj posao u našim krajevima treba da krene početkom druge polovine listopada. Osnovni parametri koji utiču na datum berbe su sorta, položaj maslinika i indeks njegove zrelosti.

Prema preporukama stručnjaka Federalnog agromediteranskog zavoda, branje bi trebalo uskladiti s trenutkom otvaranja uljara, te mogućnosti prijema maslina.

"Sorta koja je najviše zastupljena u nasadu jer često imamo one sa više sorti, čimbenik je odluke o periodu berbe na način da obojanost plodova (pigmentacija) je u prelazu tamnjenja maslina iznad 35 posto", pojašnjava dr.sc. Miro Barbarić, dodajući da se ovo odnosi i na monosortne maslinike.

Šta utiče na udio maslinovog ulja?

Ukoliko se prolongira trenutak branja, na osnovu ovog pristupa možemo očekivati veći udio maslinovoga ulja u plodu jer kako vrijeme prolazi sinteza ulja u plodu je progresivnija, savjetuje ovaj stručnjak.

Kada ćemo pristupiti pomenutoj aktivnosti, dosta proizilazi i iz iskustva maslinara na osnovu željenog tipa maslinovog ulja. Tako oni proizvođači koji beru ranije mogu očekivati manji randman ulja, no izraženiju kakvoću, svakim daljnjim prolongiranjem odluke o berbi kakvoća se mijenja i udio ulja se povećava.

Berba se može obaviti ručno ili mehanizacijom različitih oblika tresača. Kako god bilo, nakon pada ploda na površinu postavljene mreže na tlo, preporučljivo bi bilo da se pripazi na njegovo gnječenje stopalima kako bi cjelovit došao do prerade.

Treba također pripaziti tijekom skupljanja maslina, da udio otpalog lista sa plodom je što manji, mada će se on u fazi prerade odstraniti.

"Preporuka za preradu bi bila da tek ubrani plod se dostavi u uljare u roku od 24 sata u gajbama koje su plitke kako ne bi došlo do pretiska mase na masline i ubrzanja oksidacijski procesa", navodi mr.sc. Marija Prlić, dodajući da bi u načelu trebalo izbjegavati dostavu u vrećama bilo kojeg tipa.

Napomena stručnjaka je da je jako bitno najaviti se uljaru za period dostave kako bi vrijeme između berbe i prerade bilo što kraće!

Ukoliko možete, odradite i rezidbu

Ako ste u prilici, u fazi berbe je moguće provoditi sanitarnu rezidbu, tačnije, odstranjivanje oštećenih grana.

U ovom mjesecu se ne obavlja nikakva zaštita maslina. No, prije branja trebalo bi otkloniti raslinje i drugo sa površine tla, kako bi sakupljačka mreža bila što rasprostranjenija po tlu.

"Glavni razlozi koji utječu na kakvoću maslinova ulja su stupanj zrelosti, sustav prerade, sorta, berba, transport i skladištenje. Kada je riječ o skladištenju maslinovog ulja, jako je bitna čistoća prostorije u kojoj se nalaze rezervoari za ulje kao i čistoća i zatvorenost rezervoara kako ne bi došlo do oksidacijskih procesa i samog kvarenja sirovine", zaključuje Prlić.

Uzgoj maslina u BiH trostruko veći posljednjih par godina, šta donosi članstvo u IOC?

Kako smo ranije pisali, na području naše zemlje krajem prošle godine evidentirano je 71.960 stabala koja su sposobna za rod, što je povećanje za više od 20.000 u odnosu na 2015., kada ih je bilo 50.960. Prosječan rod po stablu u 2020. iznosio je 13,7 kilograma.

Pored toga, važno je spomenuti i proizvodnju maslinovog ulja, koje je pronašlo svoje mjesto među svjetski priznatim uljima po kvalitetu. Kao potvrda ovoj činjenici, svjedoče nedavno pristigle nagrade, tačnije zlatna i srebrna medalja na eminentnom NYIOOC World Olive Oil Competition održanom ljetos u New Yorku.


Tagovi

Nasad masline Berba maslina Udio maslinova ulja Sanitarna rezidba Faza prerade


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.