Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • maslina
  • 16.06.2021. 16:00

Uzgoj maslina u BiH trostruko veći posljednjih par godina, šta donosi članstvo u IOC?

Uzgajivači masline u BiH trebalo da razmišljaju u pravcu pristupanja Međunarodnom vijeću za maslinovo ulje, u cilju ostvarenja brojnih benefita koje ono pruža.

Foto: Blanka Kufner
  • 371
  • 149
  • 0

Uzgoj maslina u našoj zemlji najviše je zastupljen u Hercegovini, što i potvrđuju zvanični statistički podaci, koji ukazuju da je proizvodnja pomenute kulture ostvarila trend rasta u posljednjih pet godina, za više od čak tri puta, izvještava Indikator.ba

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u našoj zemlji se u 2015. godini proizvelo nešto više od 300 tona masline, da bi se taj broj uduplao tri godine kasnije i iznosio 610 tona. Tokom 2020. rast proizvodnje je nastavljen, kada je ona intenzivirana na 985 t. 

Na području BiH je krajem prošle godine evidentirano 71.960 stabala koja su sposobna za rod, što je povećanje za više od 20.000 u odnosu na 2015., kada ih je bilo 50.960. Prosječan rod po stablu u 2020. iznosio je 13,7 kilograma.

Mjesto među svjetski priznatim uljima

Pored toga, važno je spomenuti i proizvodnju maslinovog ulja, koje je pronašlo svoje mjesto među svjetski priznatim uljima po kvalitetu. Kao potvrda ovoj činjenici, svjedoče nedavno pristigle nagrade, tačnije zlatna i srebrna medalja na eminentnom NYIOOC World Olive Oil Competition održanom u New Yorku.

Od ocjenjivanih uzoraka iz cijeloga svijeta njih 502 osvojilo je zlatnu, a 288 srebrnu medalju što BiH svrstava na 23. mjesto, iza Egipta koji je ponio dva srebra, bez zlatne medalje. Susjedna Hrvatska zauzela je visoko četvrto mjesto, sa  67 zlatnih i 20 srebrnih medalja, odmah iza Italije (ukupno 211), a i prošle godine našla se u samom vrhu kada je od 49 prijavljenih uzoraka osvojila 38 zlatnih te 11 srebrnih medalja. 

"Naša dva ulja koja su otišla na natjecanje i dobila priznanja, pokazatelj je velikog potencijala maslinarstva u Hercegovini", istakao je za Agroklub jedan od pobjednika međunarodnog takmičenja. 

Članstvo BiH u IOC

Sa domaćim maslinarima i proizvođačima maslinovog ulja, u toku jučerašnjeg dana dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Vjekoslav Vuković održao je sastanak. Tom prilikom zaključeno je da bi uzgajivači navedene kulture u BiH trebalo da razmišljaju u pravcu pristupanja Međunarodnom vijeću za maslinovo ulje, u cilju ostvarenja brojnih benefita koje to članstvo pruža, stoji u zvaničnom saopćenju Vanjskotrgovinske komore.

Međunarodno vijeće za masline (IOC) je međuvladina organizacije zadužena za obranu uzgoja maslina i promociju njezinih proizvoda širom svijeta.

Na sastanku su, između ostalih poljoprivrednika, prisustvovali i predstavnici udruge Hercegovački plodovi Mediterana, Oliva d.o.o., Luca olive oil, Podrumi Vukoje 1982, te direktor Federalnog agromediteranskog zavoda, Marko Ivanković sa svojim suradnicima. 


Tagovi

Uzgoj maslina Maslinovo ulje Domaće maslinarstvo NYIOOC Proizvođači maslinovog ulja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.