Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj borovnice
  • 17.07.2018. 16:30

Domaćinstvo Ostojić: Borovnica jedna od najsiplativijih kultura, voće budućnosti

Radomir Ostojić prvo se borio sa zakrčenim zemljištem, ali su trud, volja i velika podrška porodice omogućila da ostvare svoj cilje. Ove su godine na osam duluma borovnice ubrali dvije i pol tone tog zdravog voća.

Foto: Pixabay/skeeze
  • 689
  • 53
  • 0

Domaćinstvo Ostojić iz Drinjače kod Zvornika, već desetu godinu živi od poljoprivrede i to veoma uspješno. Ostojići uzgajaju borovnice i jedni su od najvećih proizvođača ovog voća u Podrinju. Ističu da je borovnica korisna za ljudsko zdravlje, a istovremeno i jedna od najisplativijih kultura.

Radomir Ostojić prvo je ispitao kvalitet zemljišta, a onda je 2008. godine odlučio zasaditi dva duluma borovnicom ispod brda simboličnog naziva "borovnjak". Kaže da početak nije bio lak, navodi RTRS

Napatio se dok je iskrčio zemljište

"To je bila papratinja, šuma čitava. Trebalo je puno vremena da se to iskrči, maltene, nisi imao gdje, sadnica je bila mala da je postaviš, od korijenja od žila, tako da sam morao izvući stotine kolica tih žila. Sve smo uradili mi lično. Sve, nisam imao pomoći ni od koga", priča Ostojić.

Paprat je bila samo jedna od prepreka, loš put druga, vrijeme treća, a novac četvrta. Trud, volja i velika podrška sinova i supruge Slađane omogućili su da ostvare cilj.

"Kad smo počinjali, nismo imali ništa. Ali eto, borili smo se i sad je dobro", kaže Radomirova supruga.

Ostvarili rekordne prinose

Danas obrađuju osam duluma kvalitetne borovnice, a u vrijeme berbe angažuju i komšije i rodbinu. Njihov trud ovog ljeta nagradila je i priroda, pa su ostvarili rekordne prinose.

"Ova me godina prijatno iznenadila rodom. Išao sam do sada sa dvije i dvjesto, i dvije i po tone. Prošle godine sam se malo više posvetio tom zalijevanju, duplo sam taj rod povećao", naglašava Radomir.

Brojni stručnjaci ističu da je borovnica voće budućnosti, za Ostojiće ona je "ključ" za sigurniju budućnost.


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni grm iz porodice Erika; Vrijesovki (Ericaceae), prosječne visine od 20 - 50 cm. Raširena je pretežno u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cvjeta u maju i... Više [+]

Tagovi

Uzgoj borovnice Borovnica Rekordni prinosi Radomir Ostojić Voće budućnosti


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.