Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ulaganja u voćarstvo
  • 28.08.2018. 18:30

Domaći voćari, po hektaru površine, imaju veće premije od pojedinih članica EU?

Voćarima su u protekle četiri godine obezbijeđene i premije za sadni materijal, podizanje višegodišnjih zasada, nabavku opreme za navodnjavanje, mjere zaštite zdravlja bilja, saniranje šteta i premije za osiguranje u poljoprivredi.

Foto: Pixabay/Tingeling
  • 396
  • 17
  • 0

U sektor voćarstva Vlada je u posljednje četiri godine uložila skoro 20 miliona maraka. Polovina je isplaćena kroz podsticaje za proizvedeno i prodano voće. Ostatak su voćari iskoristili za opremanje voćnjaka.

Za podizanje protivgradnih mreža širom Srpske voćari su koristili milion i 133 hiljade maraka subvencija. Za izgradnju hladnjača, voćarima je za četiri godine isplaćeno 650 hiljada maraka subvencija. Ove godine značajno su povećana sredstva za proizvedeno i prodano voće.

Čekić proizvodi jabuke na pet hektara

Mlađan Čekić iz Grbavaca, kod Gradiške, voćarstvom se bavi 20 godina. Proizvodnju je organizovao na 15 hektara. Ovih dana odlučio se za investiciju na pet hektara pod zasadom jabuke. Osim podsticaja, koristiće i kredit Partner fonda Ministarstva poljoprivrede, kao najpovoljnija. Primijenjene kompletne agrotehničke mjere uz investicije u opremanje voćnjaka Čekiću garantuju dobar prinos jabuke i šljive. Breskva je već obrana i prodana po povoljnoj cijeni.

Zadnje četiri godine izvoz voća stalno raste

Voćarima su u protekle četiri godine obezbijeđene i premije za sadni materijal, podizanje višegodišnjih zasada, nabavku opreme za navodnjavanje, mjere zaštite zdravlja bilja, saniranje šteta i premije za osiguranje u poljoprivredi. Tako domaći voćari, po hektaru površine, imaju veće premije od pojedinih članica Evropske unije.

U posljednje četiri godine, zahvaljujući prije svega ruskom tržištu, izvoz voća stalno raste. Ukupno je izvezeno 102 hiljade tona, ukupne vrijednosti 178 i po miliona maraka. Samo prošle godine izvezeno je više od 31 hiljadu tona, sa vrijednosti 18 i po miliona maraka, što je za 52% više od petogodišnjeg prosjeka.

Izvor: rtrs


Tagovi

Voće Voćarstvo Ulaganja Premije Subvencije Voćnjak Izvoz voća Mlađan Čekić

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁