• Inovacije
  • 16.12.2018. 18:00

Dmitar Gaburović (81) izumio ručna kolica za lakše branje maline

Branje "crvenog zlata" više ne bi trebalo biti mukotrpan posao kao nekada, zahvaljujući izumu Dmitra Gaburovića (81) iz Cerove u susjednoj Srbiji, a bolji je i učinak.

Foto: Dmitar Gaburović
  • 624
  • 56
  • 0

Suncobran iznad glave, boca vode pri ruci i slobodne obje ruke za branje više nisu samo san berača maline, zahvaljujući inovaciji starine Dmitra Gaburovića iz Cerove kod Arilja. Branje malina više nije mukotrpan posao kao nekada, a bolji je i učinak. Svoj izum pod nazivom "Ručna kolica za branje malina i kupina“ Gaburović je prijavio nedavno Republičkom zavodu za intelektualnu svojinu. U saradnji sa jednim majstorom iz Mrčajevaca, počeo je i proizvodnju za tržište, pa oni koji su ih već koristili kažu da je rad u malinjaku sada "pjesma".

"Suncobran je sastavni dio ovih kolica, pa berači više nisu izloženi jakom suncu, što im je zadavalo i najviše muke. Kolica imaju i namjenski držač, da im flaša sa vodom uvek bude pri ruci,  kao i stalak za gajbicu ispred, pa se pri branju sada mogu koristiti obje ruke. Kako kolica mogu da ponesu desetak gajbica, nema više umora i dangube oko njihovog odlaganja i iznošenja, što sve povećava učinak branja i do 30%", priča za Agroklub inovator Dmitar Gaburović, jedan od prvih malinara u zapadnom dijelu Srbije.

Dmitar Gaburović: Kolica su laka i jednostavna za rukovanje

Kolica su sa jednim točkom i podsjećajnu na obična građevinska kolica. U patentnoj prijavi Dmitar je napisao da su kolica "namijenjena za izmjenu, pridržavanje i transport ambalaže u voćnjaku, tokom branja plodova, sa ciljem da se izbjegne odlaganje gajbi na zemlju i omogući branje s obje ruke".

"Laka su i jednostavna za rukovanje, a na ravnom zemljištu se mogu pomjerati blagim dodirom ruke ili noge. Kolica se mogu koristiti i u malinjacim podignutim na strmom terenu do 35 stepeni. U tom slučaju, opremaju se klinovima na dnu nogara kako bi se zadržala da ne kližu tokom branja", priča Dmitar. 

Kolica
Izum se prodaje sa i bez suncobrana

Cijena 75 do 100 KM

Prva kolica napravio je u aprilu 2017. godine za svoje potrebe, ali su ubrzo stigle i prve narudžbine, pa je posao krenuo. Prodaju se sa i bez suncobrana (po cijeni od  4.500 do 6.000 dinara, odnosno 75 do100 KM), a malinari i nadničari kažu da vrijede svaki uloženi dinar. Gaburovićev kaže da je njegov izum oduševio i kupce maline iz daleke Skandinavije, koji su kolica vidjeli ljetos kod jednog hladnjačara u okolini Arilje.
 
"Prve godine prodaja je solidno išla, a ove nešto slabije, zbog sve teže situacije u malinarstvu. Ovog ljeta bilo je puno kiše, rod je loš, a cijena prava katastrofa, pa je sve više malinara koji razmišljaju da smanje zasade, zbog čega i nema novih ulaganja. I ja sam nekada imao hektar pod malinom, a sada svega 40 ari. Površine su smanjili i moji sinovi koji imaju svoje zasade, a slična situacija je u cijelom kraju. Malinarstvo je iz godine u godinu u sve težoj situaciji i nisam optimista", kaže Dmitar.

Malinjak ima od 1975. godine

Čitav svoj težački život, a nedavno je napunio 81 godinu, Dmitar razmišlja o tome kako da olakša rad sličnim njemu, da sa što manje napora i muke obave svakodnevne poslove i zarade za koru hleba.

Kolica za branje
Ne zauzimaju mnogo mjesta u garaži

"Imam svoj malinjak od 1975. godine i dobro znam kako je to težak, rudarski posao. Posebno je naporno branje maline, kada sunce upeče, a nigdje hlada. Ova kolica nisu moj prvi izum, koji olakšava rad beračima, ali jesu najbolji. Nikada mi, međutim, nije bila namjera da na tim inovacijama zaradim pare, već da olakšam rad sebi i drugima, a čestitke koje dobijam od samih berača najveća su mi nagrada. Ljetos sam u svom malinjaku na nadnici imao 11 sezonaca i oni najbolje mogu posvjedočiti o tome koliko su ova kolica korisna", kaže na kraju Gaburović.


Tagovi

Kolica Branje malina Dmitar Gaburović Malinarstvo Intelektualna svojina


Autor

Željko Dulanović

Željko Dulanović

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi