Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Citrusi
  • 19.11.2017. 19:00

Djedove klementine i naranče stare preko 60 godina

U Kataloniji se nalazi plantaža klementina i naranči koja je posađena davne 1956. godine. Još uvijek dobro rode, ali traže posebnu brigu.

Foto: Facebook/Mandarinas del Abuelo
  • 567
  • 230
  • 0

Ove godine, na tržištu citrusa predstavit će se jedinstveni proizvodi: klementine i naranče sa stabala starijih od 60 godina, a koje će se prodavati izravno iz voćnjaka.

"Moj je djed posadio prva stabla sorte Fina klementina u delti Ebro 1956. godine, na jugu Tarragone (Katalonija, Španjolska). To je danas ogromno drveće o kojem se brinemo s obzirom da trebaju više njege od mladog stabla. Inače se stabla citrusa za proizvodnju velikih razmjera odbacuju u dobi od 30 ili 35 godina", objašnjava Elisenda Franquet, predsjednica Uprave kompanije Mandarina del Abuelo, koja je treća generacija, zajedno sa svojim bratom Joséom Franquetom, navodi freshplaza.

Ograničena proizvodnja

"Tijekom godina stabla koja smo imali na našim plantažama su umrla, a posadili smo i druge vrste, kao što su Clemenules ili Satsumas. Ipak, odlučili smo nastaviti sa očuvanjem maksimalnog broja starih sorti kao što su Fina klementina, Navel Washington i Thompson naranče iz 1956. Proizvodimo oko 80.000 kilograma Fina klementine i oko 5.000 kilograma starog Navela, tako da je proizvodnja vrlo ograničena", kaže ona.

Više brige, ali jedinstven proizvod

61 godinu staro stablo naranče

Prema Elisendi, Fina klementina ima poseban okus koji se razlikuje od okusa klementini komercijalnih sorti.

"One su manje i stablo nije produktivno ili otporno na klimatske nepogode poput mraza ili jakih vjetrova kao ostale sorte. Organoleptička svojstva te sorte nisu usporediva s ostalima na tržištu. Osim toga, prodajemo prve Fina klementine koje su ovdje ikada posađene, pa govorimo o potpuno jedinstvenom i gurmanskom proizvodu", kaže Elisenda pojasnivši kako će se njihovo voće pod markom "Mandarinas del Abuelo" (djedove mandarine) ove godine distribuirati u gurmanske trgovine i na njihovoj web stranici, gdje potrošači mogu izravno slati svoje narudžbe.

"Dosada smo uvijek prodavali putem zadruge, ali vjerujemo da možemo pronaći nove načine na tržištu za takav poseban proizvod", kaže ona.

Za otprilike mjesec dana prve će Fine klementine izaći na tržište u svojoj 61. sezoni, dok će se prve Navel naranče brati sredinom siječnja.

Ulažu u zaštitu pčela

"Prodajemo potpuno jedinstven proizvod u smislu okusa, jer ne koristimo komore za sazrijevanje, prodajemo plod odmah poslije berbe i pakiranja. Zabrinuti smo za okoliš, pa osim integrirane oznake proizvodnje i korištenja minimalne količine kemijskih proizvoda, izdvojit ćemo dio prihoda koji se generira za rješavanje ekoloških problema na ebronskoj delti. Ove godine ćemo posebice uložiti u zaštitu pčela čija je populacija smanjena posljednjih godina", kaže Elisenda Franquet.

Plantaže se nalaze u ruralnom području gdje posjetitelji mogu uživati ​​u vožnji biciklom kako bi upoznali užitke delte Ebro, učeći kako uzgajati oba ova agruma, ali i rižu, što je ondje također popularan usjev.

Foto: Facebook/Mandarinas del Abuelo


Tagovi

Delta Ebro Plantaža klementina Plantaža mandarina Plantaža naranči Mandarina del Abuelo Elinda Franquet Katalonija Citrusi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.