Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Xylella fastidiosa
  • 01.05.2019. 08:00

Destruktivna bakterija Xylella fastidiosa – nova prijetnja poljoprivredi regiona

Obzirom da je vinogradarstvo široko zastupljeno u regionu, pojava bakterije Xylella fastidiosa bi u jako velikoj mjeri uticala na ovu granu poljoprivrede, potencijalno uzrokujući značajne ekonomske gubitke.

Foto: Depostiphotos/mazzo1982
  • 868
  • 87
  • 0

U veoma kompleksnoj grani poljoprivrede kakva je zaštita bilja, gdje se neprestano vodi borba sa biotičkim ili abiotičkim činiocima i njihovim uticajem  na biljke, kako bi se postigao željeni prinos i dobio bezbjedan proizvod sa jedne strane, a očuvala životna sredina sa druge, pojava bakterija kao prouzrokovača bolesti naješće jeste momenat, kada su kako proizvođačima tako i stručnjacima iz oblasti fitomedicine, najčešće gotovo u potpunosti, vezane ruke.

Nakon pojave i konstantnog širenja bakteriozne plamenjače koju izaziva Erwinia amylovora i njenih desktruktivnih efekata na jabučastom voću i ukrasnom bilju, gotovo na vratima Balkana je novi izazov tj. bakterija Xylella fastidiosa. Riječ je o veoma polifagnom patogenu, što znači da ima jako veliki broj biljaka domaćina, međutim za sada je najveće štete ovo oboljenje izazvalo na maslini i to u Italiji.  Međutim, kroz stručnu literaturu može se doći do podataka da je ovaj patogen prvi put dijagnostifikovan kao pruzrokovač Pirsove bolesti na vinovoj lozi na Kosovu 1998. godine, ali nakon toga ovo oboljenje u tom regionu se nije širilo te stoga nije poznato ni kako se razvilo u tom momentu kao i zašto nije nastavilo dalje širenje.

Obzirom da je vinogradarstvo široko zastupljeno u regionu, pojava bakterije Xylella fastidiosa bi u jako velikoj mjeri uticala na ovu granu poljoprivrede, potencijalno uzrokujući značajne ekonomske gubitke.

Na posebnom oprezu vrtni centri i rasadnici

Kao polifagna bakterija jako velike štete pravi i na citrusima (Brazil) gdje dovodi do zakržljavanja i zaostajanja u porastu biljaka. Osim toga izuzetno osjetljive biljne vrste su: badem, trešnja, breskva, nektarina te stoga o površinama pod ovim biljnim vrstama u regionu i potencijalnim gubicima od pojave Xylella fastidiosa je izlišno govoriti. Ukrasno bilje, u prvom redu oleander (Nerium oleander), hrast crnika (Quercus ilex), mirtolisni krestušac (Polygala myrtifolia), lavanda (Lavandula angustifolia), novzelandski ružmarin (Westringia fruticosa) su naročito osjetljiva grupa biljaka, gdje ova bakterija napada jako veliki broj biljnih vrsta i predstavlja izuzetnu opasnost za rasadnike, naročito one koji se bave proizvodnjom mediteranskog ukrasnog bilja gdje gubici mogu biti ogromni.

Stoga na posebnom oprezu moraju biti vrtni centri i rasadnici koji se bave uvozom više ili manje osjetljivih biljnih vrsta, osobito prilikom uvoza iz država ili regiona u kojima je ova bakterija već prisutna.

Najviše ugroženo maslinarstvo 

Međutim za sada je najviše ugroženo maslinarstvo kao grana poljoprivrede, jer je ova bakterija posebno destruktivna na maslini, uslijed čega se zbog krčenja što bolesnih što zdravih stabala (pa čak i stoljetnih maslina) gubici u Italiji mjere milionima evra. Maslina je dominantno prisutna duž čitavog primorja Crne Gore i Hrvatske te bi ti regioni trebali biti u fokusu sa stalnim nadzorom i kontrolom stabala masline.

Ova bakterija je patogen koji napada sprovodne sudove u biljnom tkivu tj. drvetu uslijed čega svojim razmnožavanjem dovodi do njihovog žačepljenja. Međutim mnogo puta i sama biljka reakcijom na prisustvo patogena, formira začepljenja u sprovodnim sudovima kako bi eliminisala bakteriju i spriječila njeno širenje, što dovodi do još većih problema odnosno često potpunog začepljenja sprovodnih sudova i jako brzo nadzemni dio biljke prestaje dobijati vodu i hranljive materije, što rezultira pojavom prvih simptoma, a nakon toga i sušenja kompletnih stabala.

Simptomi koje izaziva Xylella fastidiosa

Ova bakterija je jako destruktivna čak i na starim maslinama koja su se kroz dosadanja iskustva iz Italije pokazala posebno ugrožena.  Prvi simptomi koje izaziva Xylella fastidiosa jesu nekroza vrha ili oboda liske, blagog uvijanja i otpadanja listova, a zatim do sušenja kompletnih mladara ili manjih grana i to uglavnom u vršnim djelovima krošnje. Zbog progresivnog razvoja patogena, naročito u sušnim godinama i biljakama u lošijoj kondiciji, veoma brzo dolazi do sušenja kompletne biljke. Slične simptome ova bakterija izaziva i na ostalim biljnim vrstama domaćinima, a simptomi su naročito izraženi od kasnog proljeća do jeseni.

Međutim to ne znači da treba paničariti, ali oprez u velikoj mjeri je definitivno potreban, najviše iz razloga što pojedini abiotski i fiziološki poremećaji kod biljaka, izazivaju simptome potpuno identične kao i Xylella fastidiosa. Među najznačajnim, izdvajaju se nedostatak bora kod masline uslijed čega dolazi do nekroze vrha liske, uticaja vjetra i niskih temepratura na biljke, uticaja posolice što je naročito izraženo kod biljne vrste Nerium oleander u primorskim regionima.

Trgovina sadnim materijalom je veliki rizk

Problem kod ovog patogena jeste i veliki broj sojeva koji formira u različitim klimatskim zonama, te je za sada opisano više sojeva: Xylella fastidiosa subsp. fastidiosa, Xylella fastidiosa subsp. multiplexXylella fastidiosa subsp. pauca, Xylella fastidiosa subsp. sandyi, ali još uvijek nije definisano da li soj Xylella fastidiosa subsp. pauca koji je u Italiji izazvao velike gubitke na maslinama, napada i ostale biljke domaćine.

Veliki rizik od unosa Xylella fastidiosa u slobodne regione od ove bolesti, kakvo je za sada  područje Balkana, jeste trgovina sadnim materijalom i to najviše starih maslina iz zemalja koje su pogođene ovom bakterijom (Španija, Italija), kao i sadnim materijalom ukrasnog bilja (Nerium oleander, Polygala myrtifolia, Westringia fruticosa).

Kontrola uvoza mora da bude na visokom nivou, pa čak i sa tim rigoroznim kontrolama jako je teško u potpunosti biti siguran, jer biljke često mogu biti i inficirane bez prisutnih simptoma (latentna infekcija), pa je pojavu ove bolesti logično prvo očekivati u parkovima, dvorištima vila kao i ostalim lokalitetima gdje se sadi ukrasno bilje osjetljivo na napad ove bakterije.

Takođe prema nekim podacima niske temperature nikako ne gode vitalnosti bakterije u toku njenog prezimljavanja, tako da su za sada zemlje tj. regioni hladnijeg klimata, donekle sigurni od epifitotičnih (široko rasprostranjenih) pojava ovog oboljenja.

Suzbijanje hemijskim metodama je nemoguće

Suzbijanje Xylella fastidiosa hemijskim metodama je nemoguće jer je riječ o sudovnom patogenu, osim hemijskih tretmana suzbijanja vektora prenosioca bakterije, gdje je za sada jedino dijagnostifikovana cikada Philaenus spumarius (livadska pjenuša) koja je redovno prisutna i u našem regionu.

Druga jako bitna preventivna mjera u borbi protiv ove bolesti jeste koristiti certifikovan i zdrav sadni materijal, kupljen kod registovanih rasadnika u kojima se sprovode redovni godišnji pregledi stručnih službi na prisustvo bolesti i štetočina, kupovina certifikovanog sadnog materijala kod registrovanih uvoznika i prodavaca. Redovno uništavanje svih korovskih biljaka domaćina ove bakterije, jeste takođe mjera koju je neophodno obavljati u zasadu kako bi se smanjila mogućnost pojave većeg infekcionog potencijala ovog patogena.

Zbog toga navedena prevencija da bakteriju prouzrokovača bolesti nemamo u svojoj državi, regionu, pa tek onda u svom zasadu jesu ključ uspješne kontrole bakterijskih oboljenja, a naročito onih gdje se aposlutno nikakvim hemijskim mjerama ne može pomoći, pa čak ni upotrebom antibiotika, naravno u onim zemljama gdje je ova upotreba dozvoljena. 


Tagovi

Destruktivna bakterija Xylella fastidiosa Simptomi Ugrožene biljke Opasnost Pirsova bolest


Autor

Bogoljub Kandic

Više [+]

Inženjer biljne proizvodnje i magistar fitomedicine, rukovodilac vrtnog centra i rasadnika u Podgorici. Prati proizvodnju i savjetuje brojne proizvođače u sadnji, rezidbi, ishrani i zaštiti.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Voda 🟢
Plastenik 🟢
Temperatura 🟢
Uslovi 🟢

Za 5 dana ponovo na berbi nakon šišanja 🟢

#hranjivakocka

Peršin 😍