• Zadruga "Smokvica"
  • 03.12.2017. 15:00

Deset žena brinut će o 2.000 sadnica smokve

Plantaža smokava na 7 ha zemljišta bit će zasađena 2018. godine, kod Trebinja. O njoj će brinuti zadruga "Smokvica" koja brine o ženama žrtvama porodičnog nasilja.

Foto: Pixabay/dgazdik
  • 1.177
  • 396
  • 0

Sedam hektara zemljišta ustupilo je trebinjskoj zadruzi "Smokvica" Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Zemljište u selu Mesari, kod Trebinja su im ustupili pod koncesiju, a ondje bi trebalo biti zasađeno oko dvije hiljade sadnica smokve.

Tu je socijalnu zadrugu osnovao Ženski centar Trebinje, koji okuplja žene žrtve porodičnog nasilja, navodi akta.

U prvoj ženskoj zadruzi u Trebinju deset žena radit će na podizanju sedam hektara plantaže smokve. Pripremni radovi već su počeli. Za planiranu melioraciju tla bit će potrebno oko 260 hiljada maraka.

"To je nada za sve žne žrtve porodičnog nasilja da mogu same nešto da naprave i stvore, da budu korisne i prihvaćene", kaže Ljilja Čičković, direktorica Ženskog centra.

Sadnja stabala planirana je za jesen 2018. godine, prvi proizvodi, suhe smokve i džem će imati organski sertifikat, a na tržištu će se pojaviti za četiri godine.

Plantaža u selu Mesari, sa dvije hiljade zasađenih stabala smokve, bit će, kažu, najveća u BiH.

Pored aktivnosti u novoosnovanoj zadruzi, trebinjski Centar ove godine planira početi i gradnju sigurne kuće, gdje će biti smještene žene žrtve porodičnog nasilja.

Foto: Pixabay/dgazdik


Tagovi

Zadruga Smokvica Smokva Ljilja Čičković Trebinje


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi