Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena maline
  • 10.08.2017. 10:00

Dedić: Tražimo izlazne fakture otkupljivača malina

Uprava za indirektno oporezivanje će informirati Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o cijenama po kojima otkupljivači prodaju malinu na evropskom tržištu.

Foto: Pixabay/adege
  • 2.501
  • 214
  • 0

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zatražilo je od Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH informacije o cijenama po kojima otkupljivači prodaju malinu na evropskom tržištu.

Naime, različita pisanja o kretanju cijene maline na evropskom tržištu, o čemu se piše u medijima zbunjuje proizvođače. Zato je resorno ministarstvo odlučilo doći do preciznih podataka u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, navodi klix.

Neka tržište kaže svoje

"Zatražili smo da nam redovno dostavljaju izlazne fakture pa da znamo po kojoj tačno cijeni otkupljivači prodaju malinu vani. Zahvaljujući tome bit ćemo u stanju da utvrdimo kakva je stvarna tržišna cijena maline, pa i kakva bi trebala biti realna otkupna cijena. Znam da postoji određeno nepovjerenje između proizvođača i otkupljivača i nadam se da će ova mjera pomoći da je prevaziđemo", rekao je Dedić.

Dedić tvrdi kako trenutno većina otkupljivača u Federaciji nudi gotovo iste cijene, a problem postoji jedino u Unsko-sanskom kantonu.

Najniže cijene u USK, Vlada povećala poticaj

"Tamo otkupljivači ne odustaju od najniže cijene u državi od 1,50 KM, koja je apsolutno neprihvatljiva. Vlada USK je zaista dala sve od sebe i podigla je poticaje proizvođačima na 0,45 KM no bez saradnje otkupljivača malinarstvo neće opstati", kaže Dedić.

Sa povećanjem iznosa poticaja za proizvođače malina na 0,45 feninga Vlada Unsko-sanskog kantona učvrstila je vodeću poziciju u Federaciji BiH po visini poticaja malinarima. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede Vlade FBiH poticaji za proizvođače maline po kantonima iznose: TK 0,06 KM, SBK 0,10 KM, ZDK 0,20 KM, KS 0,28, BPK 0,15 KM, HNK 0,00 KM, K-10 0,00, ZHK 0,00 KM, PK 0,00 KM a USK 0,45 KM.

Dedić ističe da očekuje od općina i gradova da se također uključe u rješavanje problema.

Foto: Pixabay/adege


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Cijena maline Malina Otkupna cijena maline Šemsudin Dedić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić