Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede FBiH
  • 16.07.2017. 12:00

Dedić: Općine, iskoristite grantove za nabavku hladnjača

Ministar Šemsudin Dedić pozvao je 20 općina u FBiH, obuhvaćene projektom IFAD VI da uz grantovska sredstva od 70 u svakoj od ovih općina, obezbjede adekvatne rashladne kapacitete kako za trešnju, grožđe i maline, tako i za drugo voće i povrće.

Foto: fmpvs
  • 8.507
  • 561
  • 0

Nakon sjednice Vlade FBiH održane u Mostaru, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić posjetio je firmu RDS i njihove plantaže grožđa i trešnje koje se prostiru na 10 ha zemljišta u Mostaru.

Prema izjavi vlasnika ove plantaže Ramiza Šemića, ovogodišnja berba i plasman trešnje bili su dobri, a isto očekuju i sa grožđem.

"Drago mi vidjeti na licu mjesta da su proizvođači trešnje i grožđa zadovoljni i da neće pretrpjeti onolike štete kolike su očekivali u prvim najavama nakon vremenskih neprilika u ovoj godini. S druge strane, kvalitet naše trešnje i grožđa je dokazan i ovi proizvodi su traženi na domaćem i inostranom tržištu", rekao je ministar Dedić najavivši kako proizvođači planiraju proširiti zasade, ali ističu i problem skladišnih kapaciteta tj. hladnjača.

"Ovim putem pozivam načelnike 20 općina u FBiH, obuhvaćene projektom IFAD VI koje realizira Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprovrede i šumarstva, da iskoriste priliku i, uz grantovska sredstva od 70% koja su obezbjeđena ovim projektom u svakoj od ovih općina, obezbjede adekvatne rashladne kapacitete kako za trešnju, grožđe i maline, tako i za drugo voće i povrće. Do sada je samo 7 općina pokazalo taj interes, a projektom IFAD-a VII u narednoj godini, ovu mogućnost moći će koristiti sve općine u FBiH", pojasnio je ministar Dedić zaključivši kako će ministarstvo na ovakav način dati punu podršku poljoprivednim proizvođačima sa svog područja.

Foto: fmpvs


Tagovi

IFAD VI Hladnjače Grantovi Skladištenje voća Šemsudin Dedić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞