• Ministarstvo poljoprivrede FBiH
  • 16.07.2017. 12:00

Dedić: Općine, iskoristite grantove za nabavku hladnjača

Ministar Šemsudin Dedić pozvao je 20 općina u FBiH, obuhvaćene projektom IFAD VI da uz grantovska sredstva od 70 u svakoj od ovih općina, obezbjede adekvatne rashladne kapacitete kako za trešnju, grožđe i maline, tako i za drugo voće i povrće.

Foto: fmpvs
  • 8.462
  • 561
  • 0

Nakon sjednice Vlade FBiH održane u Mostaru, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić posjetio je firmu RDS i njihove plantaže grožđa i trešnje koje se prostiru na 10 ha zemljišta u Mostaru.

Prema izjavi vlasnika ove plantaže Ramiza Šemića, ovogodišnja berba i plasman trešnje bili su dobri, a isto očekuju i sa grožđem.

"Drago mi vidjeti na licu mjesta da su proizvođači trešnje i grožđa zadovoljni i da neće pretrpjeti onolike štete kolike su očekivali u prvim najavama nakon vremenskih neprilika u ovoj godini. S druge strane, kvalitet naše trešnje i grožđa je dokazan i ovi proizvodi su traženi na domaćem i inostranom tržištu", rekao je ministar Dedić najavivši kako proizvođači planiraju proširiti zasade, ali ističu i problem skladišnih kapaciteta tj. hladnjača.

"Ovim putem pozivam načelnike 20 općina u FBiH, obuhvaćene projektom IFAD VI koje realizira Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprovrede i šumarstva, da iskoriste priliku i, uz grantovska sredstva od 70% koja su obezbjeđena ovim projektom u svakoj od ovih općina, obezbjede adekvatne rashladne kapacitete kako za trešnju, grožđe i maline, tako i za drugo voće i povrće. Do sada je samo 7 općina pokazalo taj interes, a projektom IFAD-a VII u narednoj godini, ovu mogućnost moći će koristiti sve općine u FBiH", pojasnio je ministar Dedić zaključivši kako će ministarstvo na ovakav način dati punu podršku poljoprivednim proizvođačima sa svog područja.

Foto: fmpvs


Tagovi

IFAD VI Hladnjače Grantovi Skladištenje voća Šemsudin Dedić


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi