Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stare sorte
  • 20.07.2022. 10:30

Da li u svom dvorištu imate stablo stare voćne sorte? Uključite se u projekat!

Građani i Institut za genetička istraživanja spašavaju stare sorte od izumiranja. Kako se uključiti?

Foto: Depositphoto/sarymsakov
  • 1.019
  • 459
  • 0

Krajem maja ove godine Institut za genetička istraživanja pokrenuo je pilot projekat "Stare sorte za nova vremena" koji ima za cilj evidentiranja i daljeg uzgajanja starih sorti voća da bi ih kroz uobičajenu upotrebu najbolje očuvali, izvještavaju Nezavisne novine.

"Neodgovorno da se neke sorte biljaka izgube i zapostave, bilo to zbog našeg nemara ili nedovoljno dobrog odnosa prema njima", rekao je Miljan Cvetković, profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Sačuvati autentični biljni materijal

Ideja je da projekat postane stalna aktivnost kako bi se sačuvao autentični genetski materijal, koji je dio naše tradicije i nasljeđa, a treba ga sačuvati za buduće generacije.

Dio su tradicije (Foto: D.Plavšić)

Svoje učešće u projektu mogu imati građani koji smatraju da u svom vlasništvu imaju neku staru sortu voća, koja bi mogla biti značajna za genetski fond te istu prijaviti Institutu.

Za popunjavanje upitnika potrebno je odgovoriti na dvadesetak jednostavnih pitanja, a neophodno je dostaviti fotografije voćaka.

Dobar odaziv građana

Elektronski katalog, čiji će autori biti stanovnici Srpske, obuhvatiće sve značajne stare sorte koje budu prijavljene.

"Ove godine smo počeli s pričom o voću i očekujemo da zaključno bude gotova s krajem oktobra ove godine. Odaziv građana je veoma dobar", rekao je Cvetković.

Odlična je prilika da se istraži genetski materijal, ali i način da se provjeri koliko građani Srpske obraćaju pažnju na stare sorte. Projekt se može proširiti i na prikupljanje drugih biljnih vrsta, ako ovakav način očuvanja biljnog genetskog potencijala bude zanimao građane.


Tagovi

Institut za genetičke resurse Stare sorte voćaka Projekat Očuvanje starih sorti Miljan Cvetković Genetički materijal


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.