Centralni plodovi trenutno se nalaze u fazi veličine ploda 10 do 14 mm. Kojim preparatima izvršiti prorjeđivanje jabuke?
Početkom sedmice savjetovali smo vas o postupku prorjeđivanja jabuka amidom, a sada Dražen Čekić iz Savjetodavne Srpske savjetuje kako prorijediti jabuke poslije amida.
Centralni plodovi trenutno se nalaze u fazi veličine ploda 10 do 14 mm gdje je potrebno izvršiti prorjedu sa preparatima na bazi naftil sirćetne kiseline (NAA) i 6 benzil adenina (6BA). Da bi prorjeda bila uspješna, potrebna je veća vlažnost vazduha i temperatura od 15 do 25 stepeni celzijusa.
Prorjeđivanje: Jabuka se nalazi u fazi za prorjeđivanje amidom
Preporučuje se minimalna potrošnja vode od 1.000 litara po hektaru.
Napomena: Primjena naftil sirćetne kiseline (NAA) se ne preporučuje kod sorti Crveni delišes, Fudži i Gloster, već se koristi sam 6 benzil adenin (6BA).
Tagovi
Autorica