• Proizvođači jagodičastog voća
  • 01.06.2017. 08:00

Cijena od 1 KM za malinu nije prihvatljiva!

Pozivaju hladnjačare da odustanu od objavljene akontativne cijene, jer to može nanijeti nesagledive posljedice kako za proizvodnju tako i za otkup i plasman maline kako u ovoj sezoni, tako i u narednom periodu.

  • 1.501
  • 108
  • 0

Na incijativu Savez proizvođača jagodičastog voća u BiH u srijedu, 31. svibnja 2017. održan je sastanak sa predstavnicima Udruženja otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća (hladnjačara).

Savez smatra da treba graditi partnerske odnose sa svim učesnicima u lancu proizvodnje što podrazumijeva dogovor oko bitnih pitanja. U Savezu kažu kako špekulacija sa akontativnom cijenom nije prihvatljiva i dovodi do nepotrebnih tenzija.

"Akontativna cijena od 1 KM nije i ne može biti predmet dogovora! Cijena maline u BiH treba da bude tržišna i usklađena sa cijenama maline u regionu", ističu u Savezu, u priopćenju medijima.

Održani sastanak nije dao rješenje po tom pitanju, jer je stav hladnjačara unaprijed bio definisan i svi argumenti izneseni od strane predstavnika Saveza nisu prihvaćeni, što ne predstavlja dobar put u izgradji partnerskih odnosa.

"I na ovaj način pozivamo hladnjačare da odustanu od objavljene akontativne cijene, jer to može nanijeti nesagledive posljedice kako za proizvodnju tako i za otkup i plasman maline kako u ovoj sezoni, tako i u narednom periodu", kažu u Savezu koji ostaje otvoren za sve dogovore koji će voditi ka prevazilaženju problema i izazova sa kojima se ovaj sektor suočava.

Proizvođače pozivaju da pristupe Savezu proizvođača jagodičastog voća u BiH kako bi jači i jedinstveni zajednički radili na očuvanju digniteta proizvođača (crvenog zlata), na način da jačaju lokalna udruženja i zadruge:
- Opremanjem kapacitetima mini hladnjača;
- Uspostavom mreže savjetodavaca;
- Podrškom države putem poticaja;
- Iznalaženjem novih tržišta.

"Proizvođač ne može i ne smije biti doveden u položaj da zavisi od pojedinih lobija hladnjačara, savjetodavaca i hemijskih korparacija", zaključuju u Savezu proizvođača jagodičastog voća u BiH.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi... Pročitaj više »

Tagovi

Savez proizvođača jagodičastog voća Malina Malinarstvo Hladnjača


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi