Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chuta orah
  • 23.07.2018. 18:00

Chuta orah - nova supernamirnica dolazi na evropsku trpezu

Radi se o još uvijek malo poznatom orahu koji sadrži zdrava ulja i visok sadržaj bjelančevina. Njemačka kompanija JatroSolutions ga želi komercijalizirati kao savršeno zdravu namirnicu s biljnim proteinima.

Foto: Flickr/Ton Rulkens/Wikipedia
  • 726
  • 52
  • 0

Istraživanje biljnih proteina uzelo je maha, što zbog zdravstvenih dobrobiti namirnica koje ih sadrže, što zbog jačanja vegetarijanskog i veganskog pokreta. Jedan od takvih plodova je i chuta orah (lat. Jatropha curcas) koji je iz Meksika došao u Evropu. Radi se o još uvijek malo poznatom orahu koji sadrži zdrava ulja i visok sadržaj bjelančevina. Njemačka kompanija JatroSolutions ga želi komercijalizirati kao savršeno zdravu namirnicu s biljnim proteinima. 

Radi se o višegodišnjem grmu koji inače raste u tropskim krajevima Srednje Amerike, na siromašnim tlima i u nepovoljnim klimatskim uvjetima. 

Uskoro i na jelovnicima Evropljana 

Njemačka kompanija čije je sjedište u Stuttgartu ovu namirnicu nastoji dovesti na evropske jelovnike od 2015. godine. Naravno, prvo su izvršena istraživanja njegovih potencijala, a onda su i registrirali naziv Chuta kao zaštitni znak te nedavno podnijeli zahtjev EFSA-i za odobrenje ove namirnice na našim jelovnicima. 

"Naš je cilj povećati prinose i kvalitetu oraha chuta, razviti inovativno tržište i pridonijeti održavanju globalne opskrbe hranom na održiv način", za FoodNavigator je izjavila Lissete Hernandez, diretkorica poslovne jedinice njemačke kompanije koja nudi tehničku pomoć kompanijama koje žele uzgajati ili prerađivati ovaj orah. 

Osim jestivih, postoje i nejestive vrste ovog oraha koje se koriste kao biogoriva

"Procjenjujemo da će potrošači u Evropi biti jako zainteresirani za ovu inovaciju jer sve više ljudi konzumira zdrave namirnice. Također, raste potražnja za namirnicama bogatim proteinima, a koja je ujedno siromašna ugljikohidratima. Kao alternativni izvor bjelančevina, chuta se savršeno uklapa u vegetarijansku ili vegansku prehranu. Smatramo da će i sportaši cijeniti ovu namirnicu kao ukusnu i proteinima bogatu namirnicu koja je važna i za izgradnju mišića. Osim toga, chuta može predstavljati i alternativni izvor proteina u zemljama u razvoju gdje nedostaje određenih resursa", pojašnjava Hernandez. 

Okus između kikirikija i suncokreta 

Chuta je hrskave teksture i ima poseban okus koji je nešto između kikirikija i suncokreta. Sadrži do 60% visokonezasićenih masnih kiselina, oko 30% proteina te malo ugljikohidrata. Naravno, tu su i minerali poput kalcija, fosfora, magnezija, kalija i cinka. 

Za razliku od ostalih orašastih plodova, chuta je bez alergena i ima vrlo jednostavan postupak berbe i obrade. Nakon što se ukloni gornja ljuska, suši se i prži. Naravno, može se koristiti i kao sastojak kruhova, pekarskih proizvoda, "pahuljica" i konditorskih proizvoda. 

Kompanija JatroSolutions trenutno radi na testiranju na nekoliko uzgajališta u Kamerunu, Paragvaju i Indiji gdje se radi na stabilnosti prinosa i kvaliteti sjemena. Zainteresirani su za proizvodnju u mnogim svjetskim regijama uključujući Srednju i Južnu Ameriku, Indiju, Srednju i Istočnu Afriku i Evropu. 


Tagovi

Chuta orah Jatropha curcas Biljni proteini Vegetarijanstvo Veganstvo Zdrava grickalica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.