Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita jabuka
  • 11.06.2021. 09:45

Čađava krastavost jabuka pravi probleme voćarima i ove godine, kvalitet prinosa upitan?

Nikad teža godina za potkozarske voćare za zaštitu od čađave krastavosti i uzročnika crvljivosti ploda jabuka.

Foto: Bojan Kecman
  • 82
  • 106
  • 0

Veliki broj dana sa kišom i visokim procentima vlage, dodatni je problem voćarima u Potkozarju koji su ionako u teškoj situaciji zbog ovogodišnjih proljećnih mrazeva. Čađava krastavost (lat. Venturia inequalis), najznačajnija je bolest jabuka i ove sezone, zbog temperatura od 15 do 25 stepeni i sa čestom smjenom sunčanih i kišnih intervala. Takođe je i izrazito povoljna za razvoj patogena.

"Voćarski proizvođači su zbog vlage i kiša primorani na veliki broj tretiranja fungicidima. Oni koji se ozbiljno bave ovom proizvodnjom do sada su uradili minimalno 14 tretmana protiv Venturie“, kaže za Agroklub Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

Pratite simptome Venturie i reagujte na vrijeme

Kod poljoprivrednika koji nisu na vrijeme prskali stabla pojavili su se prvi simptomi bolesti. Na plodovima se javljaju svijetlo zelene pjege koje se kasnije spajaju i mijenjaju boju u smeđu, a na kraju u crnu. Plod može da se zarazi od zametanja pa sve do berbe. Rastom pjega on se deformiše i puca što predstavlja ulazna vrata i za ostale bolesti.

Kada se znaci zaraze vide na listovima, sa tretmanima je kasno

Ukoliko se simptomi pojave na listu sa zaštitom hemijskim preparatima je kasno. Krajnji rok za zaustavljanje infekcije je onda kada se znaci oboljenja pojave na peteljci lista. U tom slučaju zasad se prska nakon svake kiše što poskupljuje uzgoj. Inače, troškovi proizvodnje jabuka kreću se od 0,35 do 0,40 KM po jednom kilogramu.

Ugrožena proizvodnja krušaka i šljiva ?!

U Republici Srpskoj u posljednje dvije godine sve više uzgajivača napušta ovu proizvodnju čemu najviše pridonose mrazne godine. Jabuka, kruška i šljiva uzgajaju se na oko četiri hiljade hektara. Šljiva i kruška naročito su ugrožene od mraza dok se jabuka bar za sada bolje drži. Jedino sortu Ajdared koja je najzastupljenija u zasadima prošle i ove godine zakačio je mraz zbog čega je u ovoj sezoni smanjen prinos za, prema procjenama od 30 do 50 procenata. Utjeha je što će rod koji ostane, ako ne bude pojave bolesti i štetnih insekata, biti dobre krupnoće i kvaliteta.

Dodatni problem u ovoj 2021. je i dugotrajan let savijača ploda jabuka (lat. Cydia pomonella). Ista situacija je primijećena i prošle godine. Proizvođači pretpostavljaju da je razlog u povoljnim vremenskim prilikama, kao i u pretjeranoj upotrebi onih insekticida zbog koje dolazi do povećane otpornosti štetočine na iste aktivne materije.


Fotoprilog


Tagovi

Dragoja Dojčinović Udruženje voćara Republike Srpske Čađava krastavost jabuka Savijač ploda jabuka Tretiranje zasada Mrazne godine


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.