Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba šljive
  • 28.07.2020. 11:30
  • Brčko distrikt, Brčko, Maoča

Čačanska ljepotica u vrhuncu uroda - brčanski berači zarade do 90 KM dnevno

Porodica Tursunović iz Maoče trenutno zapošljava 100 berača koji rade od 7 ujutro do 17 sati poslije podne. Plaćeni su po kilogramu - 20 feninga. Berač dnevno u prosjeku može zaraditi između 70 i 90 KM.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 527
  • 38
  • 0

Čačanska ljepotica je u vrhuncu uroda, a berba šljive u BiH u punom jeku. Voćari kažu kako je ova godina za bh. šljivare koji većinom izvoze u zemlje Evropske unije, solidna jer su ipak mraz, led i grad nanijeli određene štete. 

Berač dnevno može zaraditi između 70 i 90 kg

Porodica Tursunović iz Maoče, u blizini Brčkog, se već 29 godina bavi uzgojem, otkupom, preradom i izvozom voća. Šljiva im je na prvom mjestu, piše Klix. Imaju 36 kooperanata sa zasadima ovog voća na 100 hektara. Ova porodica dnevno otkupi 100 tona svježeg voća, a na tržište plasiraju tri do četiri kamiona. Dio lageruju kako bi imali što sa ponuditi u prelazima između Čačanske ljepotice i Stenlija. 

Stanley je šljiva za sve namjene

Trenutno zapošljavaju 100 berača koji rade od 7 ujutro do 17 sati poslije podne. Plaćeni su po kilogramu - 20 feninga. Berač dnevno u prosjeku može zaraditi između 70 i 90 KM. 

Dobar primjer su Biha i Melisa Zahirović iz Rašljana kod Brčkog koje se branjem šljive bave već pet godina. "Ovaj posao nam ide od ruke pa nam nije toliko ni teško. Navikle smo na sve ovo i dnevno uberemo do 130 gajbi što je količinski skoro 800 kilograma, svakome ko može preporučila bih da se bavi ovim poslom", kaže za Klix Biha Zahirović.

Plan je izvesti do 9 hiljada tona

Sezona izvoza bh. šljive koja predstavlja svojevrstan brend, započela je 2. jula, a do danas je izvezeno između dvije i tri hiljade tona. U planu je izvesti sedam do devet hiljada tona, što je zadovoljavajuća cifra za uzgajivače. 

"Otkupna cijena Čačanske ljepotice se kreće od 70 do 90 feninga po kilogramu. Mislim da je ona solidna te su s njom i proizvođači zadovoljni", zaključio je Ibrahim Tursunović, zamjenik direktora firme Maočanka iz Maoče.


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.