• Autohtona sorta
  • 09.11.2018. 12:30

Budimka - stara sorta jabuke pogodna za organski uzgoj

Budimka je jabuka brdsko-planinskog područja, do 800 m nadmorske visine, plodnih, relativno lakih i umjereno vlažnih zemljišta. Odgovaraju joj svježe noći, umjerena vlažnost i blago strujanje zraka. Ova sorta jabuke je otporna na zimske i pozne mrazeve, a osjetljiva na sušu, maglu i prouzrokovače čađave krastavosti.

Foto: Pixabay/Couleur
  • 436
  • 71
  • 0

Stara sorta jabuke budimka, prema riječima diplomiranog inženjera poljoprivrede Andrije Radulovića, neizvjesnog je porijekla. Iako se pretpostavlja da potiče iz stare župe Budimlje, u susjednoj Srbiji, neki stručnjaci za oblast voćarstva smatraju da je donesena iz Male Azije. U Srbiji se ona najviše uzgaja u slivovima Moravice (gornjeg toka Zapadne Morave) i Ibra. Ona se danas zadržala uglavnom u brdsko-planinskim područjima Srbije, dok se na terenu mogu naći pojedinačna stabla ili manji zasadi, stari preko 80 godina, čija stabla daju i po 1.000 kilograma plodova u vrlo ekstenzivnim uslovima uzgoja.

Bujna i dugovječna

Budimka se bere u prvoj polovini oktobra, a može da se čuva do maja. Bujna je i dugovječna. Kruna joj je u mladosti uskopiramidalna. Stablo budimke na sijancu divlje jabuke u punoj rodnosti razvija vrlo visoku i dosta rijetku krunu velike nosivosti. Budimka je jabuka brdsko-planinskog područja, do 800 metara nadmorske visine, plodnih, relativno lakih i umjereno vlažnih zemljišta. Odgovaraju joj svježe noći, umjerena vlažnost i blago strujanje zraka. Ova sorta jabuke je otporna na zimske i pozne mrazeve, a osjetljiva na sušu, maglu i prouzrokovače čađave krastavosti  Venturia inequalis.

Dobro podnosi ručnu berbu i transport

Budimka je diploidna sorta, a njen polen odlično klija. Cvjeta srednje pozno i dobro je oprašuju sorte zlatna parmenka, jonatan, zlatni i ružičasti delišes. Počinje da rađa kasno, naročito na sijancu divlje jabuke. U povoljnim prirodnim uslovima uz redovnu agrotehniku rađa vrlo dobro i redovno.

Plod budimke često je asimetričan

Plod je srednje krupan, loptastokolačast, često asimetričan. Pokožica je zelenkastožuta, glatka, a sa sunčane strane blijedorumena. Na pokožici se nalaze mnogobrojne hrđaste lenticele. Meso je bjeličasto, čvrsto, nedovoljno sočno, slatko do blago nakiselo, dosta skromnog kvaliteta. Budimka dobro podnosi ručnu berbu i transport. Na mjestu uboja na plodu budimke stvara se zaštitna pluta.

Nepogodna za savremene voćnjake

Plod se koristi za industrijsku preradu, a u manjoj mjeri i za stolnu upotrebu. Mada je plod budimke skromnog kvaliteta, ona ipak ima svoje potrošače. Na kraju se može reći da budimka nije sorta jabuke za savremene zasade, ali će uprkos tome, kako napominje Radulović, ostati značajna sorta jabuke u brdsko-planinskom području, jer je pogodna za uzgoj po principima organske proizvodnje.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske proizvodnje i služi kao osnova za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi sazrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Pročitaj više »

Tagovi

Jabuka Budimka Stare sorte Autohtone sorte Voćarstvo Andrija Radulović


Autor

Marinko Tica

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi