Budimka je jabuka brdsko-planinskog područja, do 800 m nadmorske visine, plodnih, relativno lakih i umjereno vlažnih zemljišta. Odgovaraju joj svježe noći, umjerena vlažnost i blago strujanje zraka. Ova sorta jabuke je otporna na zimske i pozne mrazeve, a osjetljiva na sušu, maglu i prouzrokovače čađave krastavosti.
Stara sorta jabuke budimka, prema riječima diplomiranog inženjera poljoprivrede Andrije Radulovića, neizvjesnog je porijekla. Iako se pretpostavlja da potiče iz stare župe Budimlje, u susjednoj Srbiji, neki stručnjaci za oblast voćarstva smatraju da je donesena iz Male Azije. U Srbiji se ona najviše uzgaja u slivovima Moravice (gornjeg toka Zapadne Morave) i Ibra. Ona se danas zadržala uglavnom u brdsko-planinskim područjima Srbije, dok se na terenu mogu naći pojedinačna stabla ili manji zasadi, stari preko 80 godina, čija stabla daju i po 1.000 kilograma plodova u vrlo ekstenzivnim uslovima uzgoja.
Budimka se bere u prvoj polovini oktobra, a može da se čuva do maja. Bujna je i dugovječna. Kruna joj je u mladosti uskopiramidalna. Stablo budimke na sijancu divlje jabuke u punoj rodnosti razvija vrlo visoku i dosta rijetku krunu velike nosivosti. Budimka je jabuka brdsko-planinskog područja, do 800 metara nadmorske visine, plodnih, relativno lakih i umjereno vlažnih zemljišta. Odgovaraju joj svježe noći, umjerena vlažnost i blago strujanje zraka. Ova sorta jabuke je otporna na zimske i pozne mrazeve, a osjetljiva na sušu, maglu i prouzrokovače čađave krastavosti Venturia inequalis.
Budimka je diploidna sorta, a njen polen odlično klija. Cvjeta srednje pozno i dobro je oprašuju sorte zlatna parmenka, jonatan, zlatni i ružičasti delišes. Počinje da rađa kasno, naročito na sijancu divlje jabuke. U povoljnim prirodnim uslovima uz redovnu agrotehniku rađa vrlo dobro i redovno.
Plod je srednje krupan, loptastokolačast, često asimetričan. Pokožica je zelenkastožuta, glatka, a sa sunčane strane blijedorumena. Na pokožici se nalaze mnogobrojne hrđaste lenticele. Meso je bjeličasto, čvrsto, nedovoljno sočno, slatko do blago nakiselo, dosta skromnog kvaliteta. Budimka dobro podnosi ručnu berbu i transport. Na mjestu uboja na plodu budimke stvara se zaštitna pluta.
Plod se koristi za industrijsku preradu, a u manjoj mjeri i za stolnu upotrebu. Mada je plod budimke skromnog kvaliteta, ona ipak ima svoje potrošače. Na kraju se može reći da budimka nije sorta jabuke za savremene zasade, ali će uprkos tome, kako napominje Radulović, ostati značajna sorta jabuke u brdsko-planinskom području, jer je pogodna za uzgoj po principima organske proizvodnje.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autor