Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine
  • 14.07.2023. 09:00

Braon mramorasta stjenica: Ne postoji voće i povrće koje ne napada

Štete pričinjavaju odrasle jedinke i larve koje sisaju sokove iz svih nadzemnih dijelova biljaka.

Foto: PIS Vojvodina
  • 481
  • 23
  • 0

U toku je piljenje larvi ljetne generacije braon mramoraste stjenice i u ovom momentu, najveći rizik od nastanka šteta postoji u zasadima ljeske, šljive, kasnostasnih sorti bresaka, nektarina i kajsija, kao i u usjevima paradajza i kukuruza šećerca.

Preferiraju plodove

Štete pričinjavaju odrasle jedinke i larve koje sisaju sokove iz svih nadzemnih dijelova biljaka. Uvijek više preferiraju ishranu na plodovima. Na napadutim plodovima dolazi do diskoloracije pokožice, stvaranja nekrotičnih tačaka i udubljenja, pogoršanja ukusa, što sve utiče na gubitak njihovog kvaliteta i tržišne vrijednosti.

Stenice su odlični letači pa za njih razdaljina između staništa gdje prezimljavaju i regija sa velikim poljoprivrednim zasadima ne predstavlja prepreku. U zavisnosti od do sada primijenjenih insekticidnih tretmana usmjerenih na suzbijanje različitih štetočina, u usjevima i zasadima se nivo prisustva braon mramoraste stenice veoma razlikuje.

Braon mramorasta stjenica na paprici

Proizvođačima se preporučuje obavezan pregled usjeva i zasada na prisustvo braon mramoraste stenice i po potvrdi prisustva, gdje je moguće, primjena nekog od registrovanih insekticida iz grupe piretroida koji su pokazali dobru efikasnost u njenom suzbijanju a odlikuju se kraćom karencom:

  • deltametrin - 0,5 posto (karenca: breskva, šljiva - 14 dana);
  • lambda-cihalotrin 0,02-0,03 posto (karenca: kajsija - tri dana, ljeska - 30 dana, breskva, šljiva - 14 dana).

U usjevima paradajza i kukuruza šećerca aktuelna je zaštita od pamukove (kukuruzne) sovice. Ako se u pomenutim usjevima uoči i prisustvo braon mramoraste stenice prednost pri izboru insekticida treba dati preparatu na bazi aktivne materije hlorantraniliprol+lambda-cihalotrin koji će djelovati na obje štetočine.


Tagovi

Piljenje larvi Preferira plodove Piretroidi Insekticidi Pamukova sovica Braon mramorasta stjenica Ljetna generacija


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva