Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj šipka
  • 07.12.2024. 09:00
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Derventa

Boro oživio seosko imanje i napravio biznis sa šipkom

Zasadio šipak na rodnoj grudi i pokazao kako se iz ljubavi prema prirodi i rodnom kraju može stvoriti uspješna priča.

Foto: Slobodan Živanić
  • 313
  • 78
  • 0

Prije pet godina na očevini je Boro Dobrilović iz Osinje kod Dervente, podigao zasad šipka, koji je danas izrastao u pravi mali biznis. Plantaža se proteže na 3,5 dunuma, a ovaj domaćin se u razgovoru za Agroklub, prisjetio i kako je sve počelo. 

"Sadnice sam kupio u Srbiji, od Dragana Dostanića iz Salaša Noćajskog kod Sremske Mitrovice, koji ima svoju plantažu šipka. Tada sam kupio 350 sadnica i ono što je zanimljivo sve su se primile", priča Dobrilović.

Iako je prinos ove godine malo podbacio, u odnosu na prethodnu, ipak je zadovoljan. "Ove godine sam nabrao između 350 do 370 kilograma, dok sam prošle godine imao 430 kilograma. Kako je bila suša, zadovoljan sam prinosima, iako su manji nekih 10 odsto", govori ovaj uzgajivač.

Šipak nije zahtijevan

U uzgoj šipka krenuo je, priča nam, iz ljubavi, jer ga je uvijek pomalo brao i pravio pekmez za svoje potrebe. Danas, kako kaže, zna da on uopće nije zahtjevan za uzgoj.

"U februaru imam rezidbu, a nakon toga samo košenje trave. I do berbe samo održavam tu parcelu. Ove godine nisam radio nikakvu zaštitu, ali na godinu ću uraditi protiv plamenjače, jer vrućine su uradile svoje što se odrazilo na prinos", ističe Boro za Agroklub.

Berba šipka kod Bore

Iako je bio u iskušenju da li da uvede sistem kap po kap, to se za sada nije desilo.

"Dosta sam razmišljao, ali mnogi stručnjaci su rekli da bi samo napravio biljkama problem. Nije problem nedostatak vlage, nego visoke temperature koje nas zadese zadnjih godina", govori ovaj proizvođač.

Sve traženiji domaći pekmez

Najviše posla je kada dođe berba, ali tada, kako govori naš sagovornik napravi akciju i za dva dana uz druženje, sve se obere. Od prispjelih plodova Boro proizvede čaj i pekmez, koji od prvog dana radi po istoj recepturi.

"Pekmez radim po jednoj recepturi, 100 odsto šipak, bez aditiva. Moja receptura jeste da 104 grama šipka ide na 100 grama gotovog proizvoda. Tegla pekmeza od šipka košta 12 maraka i prodaju radim na kućnom pragu, od ruke do ruke, i posjećujem razne sajmove."

Za domaćim čajem velika potražnja

Za domaćim čajem od šipka vlada velika potražnja, iako tu Boro ima troškova više, jer trenutno nema svoju sušaru.

"U procesu sam da završim papire oko čaja, da dobijem adekvatan broj, kako bi se našao u apotekama. Ovo je pravi čaj, sušeni i nema ga kupiti u marketima. Sasvim slučajno sam krenuo u tu priču, jer sam htio da prodam svoj sušeni mljeveni čaj, međutim kada sam čuo kako to drugi rade i koliko koriste druge sastojke, tzv. industrijski šipak, odustao sam. I cijena je bila mala i odlučio sam da kreiram svoj proizvod. Imam pakovanja od po 100 grama i to je nešto što se najviše prodaje po sajmovima", kaže Boro, te dodaje da je danas sve mnogo lakše raditi, jer zahvaljujući podsticaju grada nabavio mlin, trijač za čišćenje i pakericu. 


Fotoprilog


Tagovi

Uzgoj šipka Domaći šipak Čaj od šipka Pekmez od šipka Boro Dobrilović Osinje


Autor

Slobodan Živanić

Više [+]

Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.