Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabuka s porukom
  • 10.12.2016. 15:00

Blagdani uz jabuke s likom Djeda Mraza

Jabuke s porukama i ovih božićnih blagdana odlaze iz Nizozemske na svjetska tržišta.

Foto: freshplaza
  • 951
  • 46
  • 0

Više od 25 godina Harrie Septer prodaje jabuke s porukama za nizozemsku tvrtku Fruitmasters.
"Imali smo poruke na njemačkom jeziku, ali danas su većinom na engleskom i skandinavskom. Također imamo mnoge jabuke s porukama na kojima je Djed Mraz i saonice, koje su univerzalne i mogu se prodavati diljem svijeta", objašnjava Septer.

Imaju dva uzgajivača koja za njih proizvode jabuke s porukama. Obično oko 200.000 komada. No ove godine su imali znatne gubitke zbog pretoplog vremena u rujnu pa su zalihe smanjene za 25%, piše freshplaza.

"Gubitak je to za naše uzgajivače jer je ogroman posao staviti naljepnicu na svaku jabuku. Zbog toga su nam cijene nešto više ove godine", kaže on.

Prodaja pojedinačna, cijena do 70 centi

Prodaja je različita. Jabuke završavaju u veleprodajama i preko izvoznika te preko njihovog ureda odlaze za Island, Južnu Afriku i Hong Kong. Zapravo je, kaže, nevjerojatno gdje sve završe. Znali su mnoštvo jabuka plasirati i na rusko tržište, ali to je stalo zbog embarga.

Prema njemu, jabuke s porukama su zasebno tržište, a prodaju ih pojedinačno. Cijena im je između 50 i 70 centi. Konkurencije gotovo da nemaju.

"Mi smo posljednji Mohikanci. Mnogi su posljednjih godina započinjali isto, no odustali su. Velik je to posao i morate ih prodati jer vam nakon Božića Djed Mraz i ne koristi previše. Prvih godina smo imali povećanje prodaje, no zahtjevi za takvim jabukama sada su na stabilnoj razini. Uvijek kažem da ne želim širiti ponudu jer to nije proizvod o kojem želim ovisiti", zaključuje.

Prema njemu, jabuke s porukom i dalje se najbolje prodaju tijekom božićnih blagdana. U ponudi imaju i valentinovske i uskrsne jabuke, no njih je znatno manje i prodaja se ne može usporediti s božićnim.

Foto: freshplaza


Tagovi

Jabuke Poruka Djed Mraz Božić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.