Pretraga tekstova
Odrasle jedinke i larve hrane se sisanjem sokova biljaka. To dovodi do slabijeg rasta i iznurivanja biljke domaćina. Indirektne štete nastaju uslijed lučenja medne rose.
U vinogradima su registrirane larve prvog i drugog razvojnog stupnja cikade Metcalfa pruinosa na naličju listova vinove loze. U pitanju je insekt koji napada veliki broj šumskog i ukrasnog drveća, voćne vrste, vinovu lozu, neke zeljaste biljke. Prepoznat ćete pojavu po bijelim, ljepljivim prevlakama na listovima.
Ova cikada razvija jednu generaciju godišnje. Prezmljava u stadijumu jaja, koje ženka polaže u pupoljke ili pukotine na kori biljki hraniteljica. Larve se pile sredinom maja i odlaze na najmlađe biljne dijelove i najmlađe lišće. Slabo su pokretne, grupiraju se i obilno luče bijelu, voštanu tvorevinu, koja liči na vatu.
Bijela mušica napada paradajz, papriku i drugo povrće i cvijeće - kako ih suzbiti
Odrasle jedinke i larve hrane se sisanjem sokova biljaka. To dovodi do slabijeg rasta i iznurivanja biljke domaćina. Indirektne štete nastaju uslijed lučenja medne rose, tokom toplog vremena, na koju se naseljava gljiva čađavica, čime je umanjena tržišna vrijednost napadnutih plodova.
Ukoliko se uoči prisustvo ove cikade, preporučuje se mehaničko uklanjanje i uništavanje napadnutih biljnih dijelova. Memijske mjere kontrole često ne daju zadovoljavajuće rezultate, jer su larve i imala pokretvljivi. Ipak, moguće je koristiti sredstva koja tope voštanu prevlaku i dovode do njenog curenja: Sylvet 250 ml na 100l vode u kombinaciji sa insekticidom Calipso 0,15-0,2 l/ha ili Confidor 0,5-0,6 l/ha.
Povezana biljna vrsta
Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera
Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]Tagovi
Metcalfa pruinosa Cikada Vinograd Vinova loza Simptomi Suzbijanje Medna rosa
Autorica
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 3 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 3 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi