Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj lješnjaka
  • 03.10.2019. 15:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bihać

Bihaćka pivovara će uzgajati lješnjak - motivisao ih Alen Islamović

Lješnjaci su sve traženiji u konditorskoj proizvodnji, otkupna cijena im dostiže do šest maraka, a područje Unsko-sanskog kantona je odlično za uzgoj ove kulture.

Foto: Pixabay/coyot
  • 265
  • 19
  • 0

Lješnjak kao voćarska kultura sve je popularnija u Bosni i Hercegovini, a čini se da je trend od strane malih uzgajivača prešao i na kompanije koje se primarno ne bave ovom vrstom proizvodnje. 

Tako kompanija "Bihaćka pivovara" tokom ove jeseni planira podići plantažu lješnjaka na površini od jednog hektara i tako proširiti asortiman vlastite proizvodnje. 

Uzgoj lješnjaka perspektivna djelatnost

"Kroz svoj rad smo prepoznali da je poljoprivreda jedan od bitnijih sektora razvoja našeg kantona, a da je uzgoj lješnjaka perspektivna djelatnost. Imamo tu blagodat, čistoću prirodnih resursa koje treba staviti u funkciju. Jedan od pokretača nam je bio i Alen Islamović, koji je dao veliku podršku ovoj ideji, koja uskoro kreće u realizaciju", kazao je za Nezavisne Edin Ibrahimpašić, direktor preduzeća "Bihaćka pivovara". 

U planu je i udruženje proizvođača lješnjaka kako bi se sistemski uredio ovaj poljoprivredno-voćarski sektor. 

Lješnjaci su sve traženiji u konditorskoj proizvodnji, otkupna cijena im dostiže do šest maraka, a područje Unsko-sanskog kantona je odlično za uzgoj ove kulture. 

Bolje je uzgajati lješnjak u formiranom stablu, a ne grmu

Kako pišu Nezavisne, stručnjaci Poljoprivrednog zavoda USK navode kako se većina proizvođača u USK odlučuje na uzgoj grmolikog oblika ove biljke koji daje manje plodova, umjesto da se lješnjaci uzgajaju na način da se formira stablo koje će dati mnogo veće prinose.

Podsjetimo, Alen Islamović posadio je plantažu lješnjaka prije par godina. Danas Islamović na svojoj plantaži ima 1.500 posađenih stabiljka na površini od 22.500 m2. Sve stabljike su certificirane i kontrolirane u EU, a prihode kaže očekuje 2020. godine.

Islamović poručuje da se lješnak sadi odmah jer će se lakše do EU tržišta

Uzgoj nije kompliciran i ne traži previše vremena, pa ga stoga zovu 'vikendaška' kultura. Berba mu je danas potpuno mehanizirana, što olakšava i smanjuje troškove održavanja koji na godišnjem novou, u punoj rodnosti iznose oko 8 KM do 10 KM po stablu, riječi su agronoma Edhema Hodžića.


Tagovi

Uzgoj liješnjaka Uzgoj lijeske Alen Islamović Bihaćka pivovara Edin Ibrahimpašić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.