Pretraga tekstova
Da zadovolji svoje potrebe za maslinovim uljem, Bosni i Hercegovini je potrebna tri puta veća proizvodnja od sadašnje, što znači više od 1.000 hektara maslinika plus okućnice.
Do polovine ove godine ekstradjevičansko maslinovu ulje Hercegovine mogla bi dobiti zaštitu oznake izvornosti. Naime, Hercegovačka udruga uljara i maslinara je početkom decembra prošle godine predala Agenciji za sigurnost hrane u BiH kompletan elaborat, odnosno specifikaciju proizvoda.
Procedure koje slijede traju minimalno šest mjeseci, a nakon toga procesu može pristupiti organska kontrola, koja će certificirati minimalno 40 proizvođača i vjerovatno šest, odnosno sedam uljara, koliko ih imamo u BiH.
Potvrdio je to prof. dr. sc. Marko Ivanković, direktor Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar, navodeći i kako su posao uradili zahvaljujući finansijskoj podršci osiguranoj preko projekta EU4Agri. Osim toga, kako je rekao, ove godine će pokrenuti i brendiranje ulja pod nazivom "Zlatne kapi Hercegovine".
"Sve zajedno, uz neospornu kvalitetu, mora, prije svega, dovesti do širenja nasada pod maslinama, do povećanje potrošnje per capita, sad je to 0,25 litara po glavi stanovnika i, naravno, do povećanih cijena, odnosno povećanog dohotka porodičnih poljoprivrednih gazdinstava koja se bave ili će se baviti maslinarstvom", rekao je Ivanković za Večernji list BiH.
Hercegovačke masline daju vrhunsko ulje ove godine, poznata i cijena
Ukupna potrošnja maslinovog ulja u BiH u 2022. godini bila je 952 tone, 300 smo proizveli, a 652 uvezli. Da zadovolji svoje potrebe za maslinovim uljem, Bosni i Hercegovini je potrebna tri puta veća proizvodnja od sadašnje, što znači više od 1.000 hektara maslinika plus okućnice.
Hercegovačko ekstra djevičansko je najcjenjenija kategorija maslinovog ulja koja se dobija od zdravog i neoštećenog ploda isključivo mehaničkim postupcima te obiluje komponentama koje mu osiguravaju visoku nutritivnu i zdravstvenu vrijednost, navedeno je u publikaciji o našim tradicionalnim proizvodima.
Za proizvodnju u jugozapadnoj Hercegovini se koristi najčešće maslina sorte Oblica, koja spada u grupu maslina mješovitih svojstava. Količina ulja u plodu kreće se od 17 do 22%. U skromnim uslovima u kojima se pretežno uzgaja rodi osrednje i neredovno, najčešće svake druge godine.
Maslina će i u Bosnu? Kakva je bila maslinarska 2023. u Hercegovini?
Njena dobra osobina je sposobnost podmlađivanja ili regeneracije. Otporna je na sušu, vjetrove i niske temperature pa je pogodna za uzgoj na škrtim, plitkim i kamenitim zemljištima. Od oprašivača koristi se više hrvatskih autohtonih ili introduciranih sorti.
Na prostoru jugoistočne Hercegovine, najzastupljenije su grčke sorte, ali i italijanske lećino, čempresino, pendolino, askolana tenera.
Tagovi
Maslinovo ulje Ekstradjevičanska ulja Hercegovačka ulja Marko Ivanković Hercegovačka udruga uljara i maslinara EU4Agri
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 3 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 3 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi