Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urod slabiji
  • 22.10.2023. 10:30
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Stolac

Hercegovačke masline daju vrhunsko ulje ove godine, poznata i cijena

Urod maslina u Hercegovini je ove godine manji, ali će ulje, kažu, biti vrhunske kvalitete. A kvaliteti uglavnom parira i cijena.

Foto: Martina K. Antelj
  • 5.499
  • 303
  • 0

U Hercegovini je trenutno 400 hektara nasada maslina, odnosno oko 100 tisuća stabala, s tendencijom rasta. Ovogodišnji urod kod većine maslinara je niži nego lani zbog loših vremenskih uvijeta i obilnih kiša, koja je našu ekipu zatekla i za vrijeme posjete i obilaska maslinika Mire Šutala u Aladinićima kod Stoca.

Naš domaćin kaže kako ipak očekuje sličan urod kao prošle godine, ali manju količinu ulja.  

"Danas smo počeli brati, ali smo prestali kiša je počela. Urod će ja mislim biti otprilike kao i lani što sam imao, to je negdje u prosjeku sedam, osam kilograma po maslini. Lani smo imali 100 litara ulja, a ove godine, ne znam, vidjet ćemo", priča Šutalo, dodavši kako je randman, odnosno postotak ulja koji se uspio ekstrahirati, izvući u uljari iz maslina, lani je bio 18 posto, a koliko će biti ove godine vidje će nakon berbe.

"Za sada što sam nosio, nešto malo smo probali, bio je 15 posto", dodaje ovaj vlasnik OPG "Osoje" iz Aladinića kod Stoca.

15-godišnji Matko uveliko pomaže u masliniku

U Mirinom maslinku od 120 stabala, radi cijela obitelj, međutim, kako kaže, s obzirom na to da se sve radi ručno, potrebna je i dodatna radna snaga, koju je ističe, danas teško naći. Najviše mu pomaže 15-godišnji sin Matko, koji će vjerojatno ići očevim stopama i baviti se maslinarstvom.

"Meni nije teško, radim svašta, od frezanja, vozanja traktora, berbe, trimerisanja, gnjojidbe, rezanja, kupljenja, sve što treba", priča Matko.

Viša cijena

U Uljaru u Crnićima na preradu maslina stižu maslinari iz stolačke općine, ali i cijele Hercegovine. U pogonima imaju pune ruke posla, posebice, kažu, vikendom kada strojevi rade 24 sata dnevno. U stolačkoj uljari smo zatekli i lokalnog župnika iz obližnje Rotimlje, koji već nekoliko godina donosi masline na preradu ubrane s 50-tak stabala maslina posađenih u crkvenom dvorištu.

"Imam oko 50 stabala masline, posađenih u krugu crkvenog dvorišta. Evo rekoše mi da je danas bilo oko 130 kilograma. Prošle godine sam imao 180 kg, ove godine je malo manje rodilo, ali hvala Bogu ima dovoljno za mene. Bit će 15 litara maslinovog ulja", kaže don Pero Pavlović iz Rotimlje kod Stoca.  

Uljara radi punom parom

U Udruzi "Hercegovački plodovi mediterana" Stolac, ocjenjuju da će ulje biti vrhunske kvalitete. S obzirom na inflaciju, ove godine su, ističu, neminovne i više cijene.

"Refuzno ulje će se kretati ove godine cjenovno od 25 do 30 KM. To je objektivno i to ljudi prodaju već na kućnom pragu, dok će ulje kod ozbiljnijih proizvođača, koji već imaju svoje etikete i koji su sve uradili po pravilima i procedurama, ići malo skuplje. A kolika će cijena biti u konačnici ovisi i od pakiranja, ambalaze i slično", pojašnjava Zoran Raič iz stolačke Udruge „Hercegovački plodovi mediterana“.

Brendiranje ulja

U Hercegovini se godišnje proizvede oko 280 tisuća litara ekstra djevičanskog ulja, a Udruženje maslinara Hercegovine trenutno radi na njegovom brendiranju.

Rod slabiji, ali kvalitet ulja vrhunski

Brendiranje hercegovačkog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, će donijeti mnoge prednosti domaćim maslinarima. Uz potvrđenu kvalitetu omogućit će im veću promociju, kao i lakši izvoz i konkurentnost na inozemnom tržištu.


Fotoprilog


Tagovi

Rod masline Maslinovo ulje Prerada maslina Cijene ulja Kvalitet ulja Zoran Raič Pero Pavlović Miro Šutalo Matko Šutalo


Autorica

Martina Krišto Antelj

Više [+]

Diplomirana novinarka, višegodišnja dopisnica BHRT-a iz Mostara.