Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izložba voća
  • 14.09.2017. 07:00

Bez navodnjavanja i zaštite od grada - ništa od voća

Gornji Podgradci, mjesto na Kozari, po dvanaesti put je bilo domaćin manifestacije Dani voća. Svoje voće, ovogodišnje berbe izložilo je stotinjak voćara iz cijelog Potkozarja.

Foto: Boško Grgić
  • 1.208
  • 84
  • 0

Kasni mraz i suša onemogućili su potkozarske voćare da se na dvanaestoj po redu manifestaciji Dani voća "Potkozarje 2017" prikažu u punom sjaju. Ipak stotinjak voćara iz Gradiške, Kozarske Dubice i Novog Grada izložilo je jabuku, krušku, šljivu i drugo voće ubrano u potkozarskim voćnjacima.

Manifestaciju je otvorio načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić, koji je rekao da je za proizvođače iz Potkozarja veoma važno da se 'Dani voća' održavaju u samom srcu voćarstva.

"Želimo da ova manifestacija preraste u sajam po kojem bi opština Gradiška bila prepoznatiljiva, ne samo u Republici Srpskoj, nego u regionu i šire. Naša opština je najveći proizvođač voća u regionu i prirodno je da ima sajam, koji bi okupljao proizvođače, kupce, stručnjake svih oblasti, zatim prerađivače, mehanizatore i mnoge druge", rekao je Adžić.

Izložba pića

Načelnik Adžić je naglasio da su poljoprivrednici, uprkos lošim vremenskim prilikama, uspjeli da proizvedu kvalitetne plodove, te upozorio da to neće biti moguće u budućnosti bez sistema navodnjavanja, protivgradnih mreža i druge zaštite.

"Ohrabruje činjenica da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede najavilo kapitalnu investiciju u Potkozarju, koja podrazumijeva obezbjeđivanje dovoljno vode i drugih preduslova za navodnjavanje", rekao je Adžić.

Vlada RS podržava voćare

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Čedomir Stojanović rekao je da je ova godina bila veoma teška za poljoprivrednike.

Stojanović je napomenuo da Vlada Srpske subvencioniše proizvodnju u voćarstvu i da je planirano da u sisteme za navodnjavanje u Republici Srpskoj bude uloženo oko 40 miliona KM.

"U podgradačkom kraju planirano je da budu postavljeni sistemi za navodnjavanje na površini od dvije hiljade hektara, što podrazumijeva akumulaciju i primarne cjevovode koji će omogućiti navodnjavanje poljoprivrednih parcela", rekao je Stojanović.

Jabuke - nema kakvih nema

Predsjednik Mjesne zajednice Gornji Podgradci Zvjezdan Panić, koji je takođe i uspješan voćar, naveo je da podgradački kraj ima najveći voćarski potencijal i dodao da Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Srpske značajno podržava voćare putem podsticaja.

"Naši voćari su veoma vrijedni i odgovorni ljudi i domaćini i oni višestruko vraćaju svaku uloženu marku u vidu podsticaja i investicija. U normalnim godinama kada nemamo suše, grad ili kasne mrazeve, naši voćari su značajni izvoznici. Investiranjem u vidu sistema za navodnjavanje , proizvodnja će biti sigurnija i znatno veća, a samim tim će doći i do povećanja bruto domaćeg proizvoda", rekao je Panić.

12. manifestacija Dani voća 'Potkozarje 2017' održana je u okviru tradicionalne 'Gradiške jeseni'. Osim voćara, svoje proizvode izložili su i proizvožači pića, prerađivači voća, pčelari i mnogi drugi.

Foto: Boško Grgić


Fotoprilog


Tagovi

Dani Voća Potkozarje Gradiška Zoran Adžić Čedomir Stojanović Zvjezdan Panić Navodnjavanje Gornji Podgradci Kozarske Dubice Novog Grada


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.