Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć općine
  • 02.03.2022. 13:00
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Bratunac

Besplatno navodnjavanje za malinare u Bratuncu - troškove pokriva općina

Troškove usluga navodnjavanja u ime proizvođača plaćat će Općina Bratunac iz sredstava budžetom predviđenih na poziciji za razvoj poljoprivrede i pružanje stručne pomoći

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 74
  • 12
  • 0

Proizvođači malina u bratunačkom kraju pretrpjeli su prošle godine veliku štetu izazvanu gradom koji je umanjio prinose roda za oko 30 do 40 posto. Podsjećamo, najveći krivac za ovu katastrofu bio je helikopter EUFOR-a zbog kojeg protivgradna zaštita nije mogla djelovati.

Iz općine Bratunac navode da iako je bilo kontakata s visokiim zvaničnicima međunarodnih snaga u BiH, povodom nadoknade štete uzrokovane "neodgovornim ponašanjem njenih pripadnika", helikopter je bio prizemljen i bez kontakta s kontrolom leta, do danas ništa od toga nije realizirano. 

Bratunčanin od uzgoja malina školuje djecu: EU mu donirala opremu

Podsjećamo, i predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković obećao je pomoći proizvođačima maline kako bi se umanjila šteta uzrokovana ovom vremenskom nepogodom, međutim, ni od toga ništa nije bilo.

Troškove usluga navodnjavanja plaćat će Općina

"Čini se da su, kao i mnogo puta do sada, to bila samo prazna obećanja kako bi se u tom trenutku ublažilo nezadovoljstvo malinara", navode u saopštenju iz Općine.

S tim u vezi, općinski načelnik Srđan Rankić, donio je odluku kojom se, zbog lanjske štete na zasadima, nastale usljed grada i smanjenog prinosa maline i dobiti, proizvođači malina na području Bratunca u toku 2022. godine oslobađaju plaćanja troškova za usluge navodnjavanja zasada malina.

Podrinjski malinari još čekaju odštetu, prepolovljen rod

Troškove usluga navodnjavanja u ime proizvođača plaćat će Općina Bratunac iz sredstava budžetom predviđenih na poziciji za razvoj poljoprivrede i pružanje stručne pomoći. Za izvršenje ove odluke zadužuju se DOO „Malina“ Bratunac, Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti i Odjeljenje za finansije uprave.


Tagovi

Maline Bratunac Navodnjavanje Srđan Rankić Radovan Višković EUFOR


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...