Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dunja
  • 16.09.2023. 16:30

Berba dunje: Ni prekasno i prerano?

Berba se obavlja tako što se plod obuhvati rukom, blago uvrne i okrene na gore. Tada treba paziti da se ne lome grančice na kojima se formiraju rodni pupoljci za narednu godinu.

Foto: Jovana Cvetković
  • 52
  • 7
  • 0

Određivanje vremena berbe dunje zavisi od namjene plodova kao i kod ostalih voćnih vrsta.

Oni namijenjeni konzumiranju treba brati u fiziološkoj zrelosti, a ako planiramo preradu treba ih obrati u punoj zrelosti. Berbom prije fiziološke zrelosti nastaju veliki gubici (do 1% dnevno), kvalitet je slabiji, plodovi se ne mogu dugo čuvati, a ako se čuvaju znatno je veći kalo - gubitak mase, ističe stručnjak za voćarstvo, Sanja Čokojević.

Kada ih kasno uberemo može doći do njihovog prekomjernog opadanja i pojave fizioloških bolesti. Kasno ubrani imaju manju skladišnu sposobnost što prouzrokuje uvećanje gubitaka pri čuvanju. Zbog toga pri kasnijoj berbi plodove treba što kraće čuvati i brže preraditi.

Kako se određuje vrijeme berbe?

Vrijeme berbe plodova dunje se u praksi određuje uglavnom po:

  • boji pokožice;
  • lakoći odvajanja plodova od grane;
  • boji sjemenjače sjemenke;
  • lakoći skidanja malja i primjenom refraktometra - određujemo sadržaj šećera u soku dunje.
Određivanje vremena berbe dunje zavisi od namjene plodova (Foto: G. Nastić)

Berba se obavlja tako što se plod obuhvati rukom, blago uvrne i okrene na gore. Tada treba paziti da se ne lome grančice na kojima se formiraju rodni pupoljci za narednu godinu, naglašava Čokojevića.

Kako pakovati?

Ovo voće za upotrebu u svježem stanju treba da se pakuje u drvene gajbe u kojima su plodovi poredani u jednom sloju. Dunje namijenjene industrijskoj preradi beru se u boks palete ili u plastične jabučare, a transportuju se u rasutom stanju.

Kao kod jabuke i kruške i kod dunje se lako javljaju mehanička oštećenja na kojima veoma brzo potamni i oksidiše, te je neophodno poznavanje fizioloških oboljenja na plodovima i mjera koje treba sprovesti u voćnjaku kako bi se oboljenja izbjegla, upozorava ovaj stručnjak za voćarstvo.

Ova voćka se čuva do tri mjeseca, na temperaturi od nula do dva stepena, i relativnoj vlažnosti vazduha od 90 posto, pod uslovom da je zaštita u zasadu pravilno sprovedena, a plodovi tretirani fungicidima prije unošenja u hlađeno skladište. Oni se mogu relativno dobro čuvati u dobro provjetrenim podrumima ili sličnim prostorijama, do početka januara, pa čak i do marta, u zavisnosti od sorte.


Povezana biljna vrsta

Dunja

Dunja

Sinonim: - | Engleski naziv: Quince | Latinski naziv: Cydonia oblonga Mill.

Dunja kasno cvate (krajem aprila ili početkom maja) i zato vrlo rijetko strada od kasnih proljetnih mrazeva, pa gotovo svake godine obilno i redovito rađa (što nije slučaj s... Više [+]

Tagovi

Berba dunje Skladištenje dunje Dunja Čuvanje plodova Prerada plodova Sanja Čokojević


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...