Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Borovnica
  • 31.05.2023. 12:00

Berba borovnica će kasniti, kakva će biti otkupna cijena?

Berba borovnice kasnit će i desetak dana. Proizvođači se nadaju dobroj cijeni.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.067
  • 76
  • 0

Stanje zasada borovnica na terenu nije loše, iako je godina nepovoljna u smislu vremenskih prilika i napada štetočina. U organizaciji Klastera "Gradiška-Laktaši-Srbac" stručnjaci su obišli zasade dvojice proizvođača kako bi dali savjete prije berbe koja će, zbog kišovitog proljeća, u odnosu na prošlu godinu, biti pomjerena za petnaestak dana.

Terenska posjeta uzgajivačima u srbačkim selima organizovana je kod Zorana Ivanovića iz Inađola i Drage Ćirića iz Kaoca.

Izdići sadnice da bi se spriječilo gušenje

Ivanović uzgaja oko 600 sadnica borovnica, sorte Bluecrop, Duke i Gold traube. Starost zasada je 12 godina i probleme u proizvodnji ima sa sortom Gold traube. Posjeta dr. Aleksandra Leposavića, stručnjaka za borovnicu iz Čačka, bila je prilika da vidi šta bi trebalo da promijeni u njenom uzgoju kako bi imao što bolji kvalitet i prinos.

Ivanović nadaleko poznat po kvalitetnim plodovima borovnice

Doktor Leposavić je zaključio da se pojedine sadnice guše zbog viška vode i predložio je Zoranu da ih izdigne kako bi mogle lakše da dišu kao i da upotrijebi mikrobiološke preparate koji će da pomognu u sprječavanju širenja štetnih gljivica na korijenu borovnica. Na stablima su još primijećeni simptomi nedostatka pojedinih elemenata što će se nadoknaditi prihranom s ureom i ostalim sredstvima.

"Iako je Gold traube sorta starija sa nešto sitnijim plodovima izuzetnog je ukusa, moraću da je izvadim ako se nastave problemi s korijenom biljaka. Čuo sam dosta korisnih stvari od profesora Leposavića i ovakve posjete su od velike koristi nama proizvođačima", istakao je Ivanović, koji je nadaleko poznat po kvalitetnim plodovima koje prodaje.

Koristiti korisne gljivice

Leposavić navodi da se posljednjih godina pojavila gljivica Pestalacija. Nalazi se na sadnom materijalu, a sadnice se ne kontrolišu na njeno prisustvo zbog čega zna da dođe do njihovog propadanja. Jedno od rješenja u borbi protiv nje i ostalih štetnih gljiva koje napadaju korijen borovnice su antagonističke gljivice i aminokiseline.

Sredstva zaštite je najbolje upotrijebiti ujutro ili uveče, ne po danu

"Kada je riječ o mikrobiološkim sredstvima najviše se koristi Trichoderma, a proizvođači mogu da uzmu i Timorex gold koji se miješa zajedno sa aminokiselinama i EM5 koji se koristi sam. Sva ova sredstva najbolje je upotrijebiti ujutro ili uveče, ne po danu", rekao je dr. Leposavić.

I drugi proizvođač, Drago Ćirić, inače bivši načelnik opštine Srbac, uzgaja 600 sadnica, a zastupljene su sorte Bluegold i Duke. Na njegovom imanju postavljena je i protivgradna mreža iznad sadnica.

"Zasad je star pet godina. Bacio sam i perlit oko sadnica i očekujem četiri do pet kilograma roda što je dobar prinos", kaže Ćirić čiji je voćnjak u besprijekornom stanju.

Još se ne zna otkupna cijena borovnica

Inače, otkupna cijena borovnica još se ne zna. Berba će da kasni i u opštini Srbac i u ostalim krajevima. Po svemu sudeći proizvođači će biti zadovoljni s cijenom od 12 do 14 KM/kg.

Ćirić voćnjak u besprijekornom stanju

Terenskoj posjeti prisustvovalo je desetak proizvođača borovnica iz nekoliko opština iz Republike Srpske, koji su zahvaljujući GLS klasteru, zasadili borovnicu i mogli su da čuju niz korisnih savjeta o proizvodnji ove voćke. Jedan od njih odnosio se npr. na sječku.

Doktor Leposavić je objasnio da nije dobro da sječka cijelu godinu ostane vani, da se ne tretira ureom i sumporom, jer u suprotnom, njena pH vrijednost iz kisele prelazi u baznu reakciju.


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni grm iz porodice Erika; Vrijesovki (Ericaceae), prosječne visine od 20 - 50 cm. Raširena je pretežno u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cvjeta u maju i... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Borovnica Uzgoj borovnice Zaštita borovnice Zoran Ivanović Drago Ćirić Aleksandar Leposavić


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ognjiste