• Cijena jagodičastog voća
  • 22.07.2019. 11:00
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Vesela, Bugojno

Amra Peco-Ugarak uništila dio zasada jagodičastog voća - počela uzgajati i povrće

Amra Peco- Ugarak je dosad probala uzgajati različite vrste jagodičastog voća, ali iz različitih razloga je i uništavala zasade. Trenutno ima četiri dunuma maline, pola dunuma crvene ribizle i dunum crne ribizle, koji planira uništiti. Na preostalom dijelu parcele od 7,5 dunuma je zasadila krompir, kukuruz šećerac i papriku rogu za prodaju.

Foto: Naila Čaušević/Arhiva Amre Peco-Ugarak
  • 334
  • 78
  • 1

Amra Peco-Ugarak živi u bugojanskom naselju Vesela, a od 2005. godine se bavi proizvodnjom jagodičastog voća. Zajedno sa suprugom Dževadom i dvjema kćerkama je među prvima zasadila malinu na dva dunuma zemljišta, a njen poljoprivredni projekat se kroz godine mijenjao, prilagođavali su se potrebama tržišta i mijenjali zasade različitih vrsta jagodičastog voća. Do sada je uzgajala različite sorte maline, jagodu, šumsku jagodu, crvenu i  crnu ribizlu, a rekla nam i zbog čega je odustala od pojedinih vrsta ovog voća, te šta planira ubuduće uzgajati.

Uništila zasade jagoda, malina i ribizla

"Od 2005. godine se bavim uzgojem jagodičastog voća. Imala sam malinu, jagodu, šumsku jagodu i ribizlu. Zbog cijena i lošeg vremena u vrijeme kad jagoda zrije, uništila sam zasade jagoda. Prošle godine sam uništila i dva dunuma maline radi cijene i nedostatka radne snage, jer nema isplativosti ako se plaća sve što se uradi. Ove godine ću uništiti i dunum crne ribizle. U proljeće sam posadila krompir, papriku rogu i kukuruz šećerac za prodaju, da probam kako ce to ići,  jer povrće se konzumira svaki da . Ako budem u mogućnosti voljela bi nabaviti i plastenik", kaže Amra.

Crnu ribizlu su distribuirali preko poznanika i prijatelja

Sve gore navedeno Amra uzgaja na parceli površine 7,5 dunuma, a u poslovima učestvuje cijela porodica i radnici u sezoni berbe. Pored crne ribizle koja se pokazala lošim izborom za naše podneblje, pošto mraz padne na nju i uništi većinu uroda, posadila je i pola dunuma crvene ribizile, koja tek iduće godine treba dati svoje prve plodove. Na području općine Bugojno nema ni organiziranog otkupa crne ribizle, pa su Amra i njena porodica istu distribuirali preko poznanika i prijatelja. Sve su to razlozi zbog kojih porodica Ugarak planira uništiti ovaj zasad.

Od bavljenja poljoprivredom školovala kćeri

"Cijena jagodičastog voća ekstremno se mijenja iz godine u godinu,  tako da ne možeš predvidjeti kako ćeš proći sa zaradom. Ja imam običaj reći "ovo je fabrika pod otvorenim nebom". Tako da kvalitet i količina roda zavise od vremenskih prilika i čovjekovog ulaganja u zaštitu, te vremena provedenog radeći u zasadu. To je i jedan od razloga zašto uzgajma više sorti maline, trenutno u zasadu imam oko dva dunuma krupne maline (sorte Tulamin, Kaskada i Oktavia), te dva dunuma sorte Polka", dodaje Peco-Ugarak.

Amra navodi da je od bavljenja poljoprivredom školovala svoje dvije kćerke, obje su zahvaljujući tome završile srednju školu u Sarajevu, a nastavile su i fakultetsko obrazovanje tamo. Sada ne zna da li bi uspjela, jer se cijena jagodičastog voća ekstremno mijenja, a vremenske prilike preko noći unište zasad, pa proizvođač često puta ostane u minusu u odnosu na uloženi novac. Ona od poljoprivrede ne namjerava odustati, pa je odlučila pokušati sa proizvodnjom povrća.  


Fotoprilog


Tagovi

Amra Peco- Ugarak Bugojno Vesela Uzgoj ribizle Proizvodnja povrća Uzgoj maline Jagodičasto voće Cijena


Autorica

Naila Causevic

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ah to ljeto... bez obzira na pandemiju uživajte u prirodi... #jezero #Čovićpolje