Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sorte krušaka
  • 15.11.2017. 17:00

Abbe fetel - obilno rodi, a lako se čuva!

Ako je na vrijeme ubrana, u običnim skladištima može se sačuvati i do mjesec dana dok se u hladnjačama može čuvati od četiri do pet mjeseci.

Foto: Pezibear / Pixabay
  • 2.636
  • 175
  • 0

Francuska sorta krušaka Abbe fetel trenutno je jedna od vodećih sorti tog voća koje se uzgaja u Srbiji. Ona sazrijeva sredinom ili krajem septembra, oko mjesec danan nakon sazrijevanja sorte viljamovka. Kako objašnjava inženjer voćarstva Nebojša Mladenović, stablo te sorte je srednje bujno, a kruna joj je srednje razvijena. Pogodna je za sve sisteme uzgajanja i različite oblike krune.

Voli zemljišta bogata humusom

Sorti abbe fetel najviše pogoduju zemljišta sa većim sadržajem humusa i jaka kratka intenzivna rezidba. Mladenović preporučuje da se rezidba obavlja na pet rodnih pupoljka. Ta sorta kruške cvjeta relativno kasno, gotovo istovremeno kad i viljamovka. Abbe fetel je, kako napominje Mladenović, dobar oprašivač za mnoge sorte krušaka: vilijamovku, junsku ljepoticu, boskovu bočicu, ranu moretinijevu, krasanku, crvenu viljamovku i ostale sorte.

Rodi redovno i obilno

Ova kruška je izuzetno rodna. Plodove počinje davati već u trećoj godini i nakon toga rodi redovno i obilno. Kada je o rodnosti riječ, vrlo je slična boskovoj bočici. Prosječna težina njenog ploda je oko 190 grama. Nebojša Mladenović naglašava da se kod nje ispoljava i partenokarpno obrazovanje plodova.

Plodovi kruške abbe fetel izgledaju atraktivno jer su izduženo-kruškasti, što predstavlja teškoću pri pakovanju. Po površini su često neravni i gukasti, naročito je to izraženo u dijelu ka čašici, koja je srednje velika i poluotvorena. Čašica se nalazi u plitkom do srednje dubokom i prilično širokom udubljenju.

Hrđave fleke na plodu karakteristične za ovu sortu

Peteljka je prosječno duga (oko dva centimetra). Zdepasta je i mesnata, pa najčešće prelazi direktno u plod. Pokožica je tanka, glatka i sjajna, osnovne boje zelenkastožute, dok je boja prevlake slamastožuta. Oko peteljke, kao i u donjem dijelu ploda, prevlaka je mjestimično prožeta hrđavim flekama karakterističnim za tu sortu. Meso ploda je bjeličasto-žućkasto, sočno, meko, osrednje topljivo, a ukus mu je slatkasto-kiselkast.

Jedna od vodećih sorti krušaka u EU

Mogućnost čuvanja sorte abbe fetel je vrlo dobra. Ako je na vrijeme ubrana, u običnim skladištima može se sačuvati i do mjesec dana dok se u hladnjačama može čuvati od četiri do pet mjeseci. Kada se gleda ukupna godišnja proizvodnja kruške u Evropskoj uniji, sorta fetelova je u samom vrhu, a treba reći i to da je na primjer 2011. godine bila je na drugom mjestu po ukupnoj proizvodnji, odmah iza konferansa, a ispred viljamovke i dodati da je ona u Italiji vodeća sorta kruške.

Foto: Pezibear / Pixabay


Izvori

Novosti.rs


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁