Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinogradarke iz Stare Topole
  • 29.08.2017. 19:00

Zora, Vida i Mileva prave izvrsno vino i lozovaču

Zora Gajanović, Vida Šukalo i Mileva Ilibašić, komšinice iz lijevčanskog sela Stara Topola uzgajaju vinovu lozu i svake jeseni spravljaju na stotine litara vina i rakije lozovače.

Foto: Boško Grgić
  • 1.649
  • 194
  • 0

Ko je pomislio da kvalitetno vino spravljaju samo muškarci u Hercegovini, Dalmaciji, Istri i drugim čuvenim vinogorjima, vara se. U posljednje vrijeme vinovoj lozi i vinu sve više su se okrenuli i Lijevčani, pogotovo Lijevčanke. Nekada najbolji uzgajivači krompira, paprike, paradajza te pšenice i kukuruza, shvatili su da se može proizvesti i na manjoj površini. Posljednih nekoliko godina u Lijevče polju podignuto je više malih vinograda.U Staroj Topoli, selu u srcu Lijevče polja vino prave žene. Iz godine u godinu vino im je sve bolje, aromatičnije i gušće.

Navodnjavanje eliminisalo katastrofalnu sušu

Zora Gajanović kaže da će berba grožđa u malom vinogradu podignutom prije desetak godina biti obilna. Navodnjavanjem je eliminisala štetne posljedice katastrofalne suše.

"Ponekad je bolje obraditi i manju površinu, ali kvalitetno. Vinograd redovno navodnjavamo, čokoti su zdravi, berba će biti dobra. Na jesen ćemo praviti crno i bijelo vino i rakiju lozovaču. Proizvodimo uglavnom za svoje potrebe, djecu i prijatelje", kaže Zora.

Crno vino i lozovaču će praviti i Zorina prva komšinica Vida Šukalo. Grožđe je odličnog kvaliteta i rodno je. Kasni mraz ga nije uništio krajem aprila.

"Ovdje su guste kuće, ložila se vatra pa nije bilo štete od mraza. Dobro je, bit će dobrog vina za zimu. Mi Topolčanke imamo svoj recept i nakon prve ispijene čaše vina dobijamo uvijek najviše ocjene. Vino i rakiju uglavnom čuvam za slavu, svinjokolju i zimske praznike, a nešto pošaljem djeci i unucima", rekla je Vida Šukalo.

Uz vino ide i pjesma

Dobro vino će praviti i treća komšinica, Mileva Ilibašić. Mileva je poznata široj javnosti od Save do Kozare i Manjače na jugu po izvornoj pjesmi, koju uspješno njeguje decenijama. Pjevajući u Izvornoj grupi 'Snop', Mileva uvijek rado zapjeva staru izvornu pjesmu 'Ljubi babu i baba je fina - i u babi ima vitamina'. Stara vremena se ne zaboravljaju, berbu i u sušnoj godini prati pjesma i dobro veselje.

Berba grođža će po njihovim procjenama krenuti polovinom septembra. Svaki dan je, kažu, dragocjen jer ima dosta sunca, pa će biti i dosta šećera u grožđu. Jedini problem će biti nedostatak kvalitetnog posuđa za mošt i kom za rakiju, ali i ta nepoznanica će biti riješena do berbe.

Na konstataciju da je lakše praviti sok od grožđa, te da je on zdraviji, i Vida i Zora kažu da sok prave jedino kad je loša godina, pa berba bude mršavija. Predstojeća jesen će biti karakteristična po kvalitetnom topolskom vinu, kojeg spravljaju spretne Topolčanke.

Ove godine vegetacija je znatno poranila, pa će pjesma 'Obraše se vinogradi dole kraj Topole' biti aktuelna već prvih septembarskih dana. Osim toga ove vrijedne domaćice iz Stare Topole će spravljati i voćne rakije od šljive i jabuke, džemove, sokove i druge specijalitete.

Foto: Boško Grgić


Fotoprilog


Tagovi

Zora Gajanović Berba Grožđa Vinograd Vida Šukalo Mileva Ilibašić Snop


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.