Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko prvenstvo vina
  • 20.05.2017. 18:00

Zlato i srebro za vina Podruma Vilinka

Natjecanje je okupilo više od 17.200 različitih vina iz cijelog svijeta te čak 219 međunarodnih vinskih stručnjaka, uključujući 65 majstora vina i 20 majstorskih sommeliera.

Foto: Vilinka
  • 371
  • 23
  • 0

Svjetsko prvenstvo u ocjenjivanju vina, The Decanter World Wine Awards, ove je godine zlatom i srebrom nagradio hercegovačku vinariju Podrum Vilinka.

Natjecanje u organizaciji prestižnog britanskog časopisa Decanter prvi je puta održano 2004. godine, a danas bilježe neviđenu reputaciju. Tako su ove, 2017. godine okupili više od 17.200 različitih vina iz cijelog svijeta te čak 219 međunarodnih vinskih stručnjaka, uključujući 65 majstora vina i 20 majstorskih sommeliera. To je bio još jedan rekord u nizu jer je ove godine učešće uzelo 8% vina više u odnosu na 2016.

Svjetsko postignuće

Bez obzira na žestoku konkurenciju pod preciznm povećalom, Podrum Vilinka je osvojio dva visoka odličja. Za vino "Vilinka žilavka" (berba 2016.) dobili su 90 bodova i srebrenu medalju te 95 bodova i zlatnu medalju za "Vilinka X-line Cuvee Red" (berba 2015.).

"Moramo istaknuti da je uvertira u ovo svjetsko postignuće bila već 2013. kada nam je The Decanter World Wine Awards dodjelio dvije nagrade. Nagradu "Comended" za Žilavku iz 2011. i broncu za Žilavku iz 2012. Tada smo, kao vinarija koja postoji tek 5 godina (osnovani smo 2008.), smatrali da ne može dalje. Ipak ta prestižna nagrada nas je inspirirala i nastavili smo s predanim radom, baš kao da se ništa nije desilo", za abcportal kažu iz Podruma Vilinka dodavši kako nije puno trebalo da ove godine dosegnu san.

"Svjetska sommelierska krema pod budnom paskom čuvene gospođe Christelle Guibert, Dekanterove međunarodne direktorice degustacije, "Vilinku X-line Cuvee Red" (berba 2015.) ocijenila je s 95 bodova. Naši suradnici i ja smo se zapitali je li to san? Naravno da nije. U to se i sami možete uvjeriti", poručuju u obitelji Ereš iz Kruševa.

Vilinka, mitsko mjesto na kojem su, prema narodnoj legendi, vile izvodile noćne plesove, zavoljela je i najplemenitija hercegovačka vinska sorta žilavka. Na ovoj specifičnoj lokaciji na 400 metara nadmmorske visine dala je jedinstven plod i ovu zanosnu kapljicu.

Foto: Vilinka


Tagovi

Svjetsko prvenstvo vina Ereš Podrum Vilinka The Decanter World Wine Awards Žilavka Cuvee Red Kruševo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]