Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ocjenjivanje vinskih uzoraka
  • 07.03.2017. 14:00

Žilavka i blatina potvrdile visoku kakvoću!

U prostorijama Mostarskog sajma održano je ocjenjivanje 90 uzoraka crnih i bijelih vina.

Foto: mostar-fair.com
  • 554
  • 26
  • 0

Čak 90 uzoraka crnih i bijelih vina (uglavnom berba 2015. i 2016. godište) pristiglih iz Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i najvećim dijelom iz Republike Hrvatske, ocjenjivano je u prostorijama Mostarskog sajma. Ocjenjivanje vinskih uzoraka pristiglih na 20. međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru vršilo je međunarodno povjerenstvo sastavljeno od četrnaest vrsnih enologa iz cijele regije, a pod predsjedanjem prof. dr. Bernarda Kozine.

Ocjenjivanje je još jednom pokazalo da Hercegovina doista proizvodi vina respektabilne kvalitete. Vina su ocjenjivana po ustaljenoj metodi 100 pozitivnih bodova Međunarodne organizacije za lozu i vino (OIV) koja je prihvaćena praktično u cijelom svijetu.

"Dugi niz godina sam s pravom bio prilično kritičan prema domaćim vinarima pa sam bio sebi dosadan. Sad se bojim da ću postati dosadan na drugi način jer doista nemam nikakav razlog biti kritičan. Sorte vina koja zadnjih godina dolaze na Mostarski sajam, a tu spadaju žilavka i blatina, su definitivno visoke kakvoće i u tehničkom i tehnološkom smislu. No, to vinarima ne daje pravo da se uljuljkaju i uspavaju. Dakle znanost, tehnologija i suvremene metode se razvijaju i napreduju treba ih pratiti, pa ćemo biti još zadovoljniji", poručio je prof. dr. Kozina, profesor vinarstva i vinogradarstva zagrebačkog Sveučilišta.

Prema Pravilniku ocjenjivanja Mostarskog sajma vinski uzorci koji dobiju prosječnu ocjenu od povjerenstva iznad 90 bodova od 100 mogućih, dobivaju veliko zlatno odličje. Uzorci koji dobiju 80 do 89 bodova dobivaju zlatno odličje, dok vina koja dobiju ocjenu nižu od 75 bodova dobivaju plaketu za sudjelovanje i sasvim normalno sudjeluju na tržištu vina i takvih je vina jako puno.

Imena pobjednika bit će poznata i uskoro objavljena na web stranici Mostarskog sajma, dok će priznanja i nagrade najboljim vinarima biti uručena u okviru podsajamske manifestacije Sajam turizma, u srijedu 5. travnja. Jubilarni 20. međunarodni sajam gospodarstva održava se od 4. do 8. travnja 2017. godine.

Foto: mostar-fair.com


Tagovi

Vino Ocjenjivanje Mostarski sajam


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁