Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ocjenjivanje vina
  • 06.04.2018. 14:30

Žilavka charisma - šampion ocjenjivanja vina berbe 2017.

Crvena vina berbe 2017. godine pokazala su izvanrednu kvalitetu, bijela su niže kvalitete, kao i roze vina gdje postoji prostor za napredak.

Foto: Pixabay/edusoft
  • 658
  • 32
  • 0

Ocjenjivanje vina - berba 2017. godine održano je u Federalnom agromediteranskom zavodu u Mostaru, pred šesteročlanom komisijom kojoj je predstavljeno 78 uzoraka vina. Od tog broja bilo je 35 uzoraka bijelih vina, 2 uzorka roze vina te 41 uzorak crvenih vina.

Ocjenjivanje je provedeno po OIV metodi 100 pozitivnih bodova.

Rezultati ocjenjivanja 

U kategoriji bijelih vina najbolje ukupno ocijenjeno vino  Žilavka charisma, proizvođača Hercegovina produkt d.o.o. koja je dobila nagrade šampion ocjenjivanja, ali i veliko zlato. Zlato je osvojilo 13 vina, 8 srebro, 6 broncu te je 7 vina bilo u kategoriji priznanje za sudjelovanje. 

U kategoriji crvenih vina najbolje ocjenjeno vino je Blatina carsus, proizvođača Vinarija Škegro, koja je osvojila zlato. Još su 24 crvena vina osvojila zlato, 9 srebro, 6 broncu, a 2 vina su vina bila u kategoriji priznanje za sudjelovanje.

Konačno, 2 ružičasta vina su u kategoriji srebro i bronca.

Crvena vina kvalitetnija od bijelih

Zaključak ovogodišnjeg ocjenjivanja je da su crvena vina berbe 2017. god. pokazala izvanrednu kvalitetu, vrlo dobar potencijal, izuzetno lijepe nijanse boje, izraženu punoću, aromu i druge odlike temeljem kojih se može zaključiti da će 2017. godina biti vrlo dobra vinarska godina. U prilog toj činjenici govori 
58% dostavljenih uzoraka u kategoriji zlata.

Bijela vina berbe 2017. godine pokazala su općenito nešto nižu kvalitetu u odnosu na crvena vina premda je najbolje ocjenjeno vino upravo bijelo vino. U grupi bijelih vina nešto je veći broj vina, njih 20 posto, koja se tehnološki moraju doraditi i/ili spasiti. 

Ove činjenice sugeriraju da u grupi bijelih vina ima prostora za poboljšanje tehnološkog postupka proizvodnje vina od kvalitativnog sastava grožđa do pojedinih tehnoloških postupaka (maceracija, hladno vrenje, uporaba enoloških sredstava, pretoci, filtracija i dr.), posebice kod tzv. malih proizvođača, hobista i sl.

Također, i u grupi ružičastih vina postoji prostor za napredak u tehnološkom procesu proizvodnje, zaključak je komisije.


Tagovi

Ocjenjivanje vina Šampion ocjenjivanja vina Žilavka charisma Hercegovina produkt Blatina carsus Vinarija Škegro


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas