Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Siva trulež vinove loze
  • 17.06.2018. 09:45

Zaštitite grozdove od sive truleži

Siva trulež vinove loze najopasnija je u fazi sazrijevanja grožđa. Do zaraze dolazi ukoliko nakon dužeg sušnog perioda padnu jače kiše.

Foto: PIS Srbija / Ljiljana Jeremić
  • 2.027
  • 36
  • 0

Siva trulež vinove loze (Botrytis cinerea) jedna je od tri ekonomski značajna parazita vinove loze. Javlja se češće u bujnijim vinogradima, nego u onim starijima. Kod nas je naročito štetna na vinskim sortama, kod kojih smanjuje prinos, a on može i u potpunosti izostati

Pojavljuje se pred berbu, mada može i ranije, ali u fazi sazrijevanja grožđa je najopasnija. Izaziva sivu trulež bobica, a kasnije i cijelih grozdova. Do zaraze dolazi ukoliko nakon dužeg sušnog perioda padnu jače kiše. Tada čokot naglo povlači vodu. Unutar bobica se stvara jači pritisak, pa pokožica puca. To mjesto je otvoren put za napad parazita.

Simptomi sive truleži vinove loze

U rano proljeće mogu biti inficirani mladi pupoljci i cvjetovi, koji potamne i osuše se.  Na listovima, obično na ivici, javljaju se velike crvenkastosmeđe nekrotične pjege, nepravilnog oblika. Na lastarima siva trulež izaziva izbjeljavanje kore.

Na zaraženim bobicama pojavljuju se smeđe pjege, koje se povećavaju i zahvaćaju cijelu površinu bobice. Ukoliko je vrijeme suho, 
bobice se smežuraju i osuše. Ako je vlažno, na bobicama se pojavljuje pepeljasto siva navlaka. U roku od nekoliko dana mogu zahvatiti cijele grozdove, a često i sve grozdove na čokotu. Najosjetljivije su sorte zbijenih grozdova, jer je na njima olakšano širenje zaraze.

Siva trulež
 U roku od nekoliko dana obolijevaju cijeli grozdovi (Foto: Jelena P. PSSS Sombor) 

Zaštita vinove loze i grozdova

Potrebno je dobro provjetravanje čokota i grožđa, dobro formiranje čokota, provođenje zelene rezidbe, skidanje suvišnog lišća oko grozda u fazi prošaravanja grozda. Također, treba izvoditi umjereno đubrenje i zalivanje. 

Za zaštitu se mogu korititi fungicidi Dional 500SC i Pehar, od faze precvjetavanja do pojave šarka (promjene boje). Trebalo bi obaviti 1-2 tretmana prije zatvaranja grozda, čime se značajno reducira reprodukcijski potencijal gljive.  Savjeti su i da za prvo tretiranje treba primjeniti Teldor 500-EC (0,1%), Cantus (0.12%) ili Swich (0.1%). Drugo tretiranje je u fazi zatvaranja grozda, nekim od navedenih preparata, koji nije korišten u prvom prskanju. Treće tretiranje se izvodi na početku šarka, a četvrto na tri do četiri sedmice prije berbe, preparatima: Switch 62,5-WG (0,6-0,8 kg/ha, Mytos (2,5 l/ha), Sumilex 50-FL (1 l/ha), Ronilan-DF i FL (0,1%), Folicur EM 50-WP (0,25%).


Tagovi

Simptomi Siva trulež vinove loze Zaštita vinove loze Zaštita grožđa


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]