Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Formula
  • 18.02.2023. 16:30

Zaštita vinove loze: Kako izračunati dozu i koncentraciju preparata?

Neuspjeh se često pripisuje lošim vremenskim uslovima ili se čuju prigovori kako plavi kamen ne sadrži dovoljno aktivne materije. No, je li zaista tako?

Foto: Depositphotos/gyuszko
  • 217
  • 11
  • 0

Sve dok se za zaštitu bilja koristila klasična prskalica, na ručni i vučni pogon, nije bilo većih odstupanja od doze, odnosno količine preparata po jedinici površine. Dosta vinogradara prilikom upotrebe zaštitnih sredstava ne zna tačno šta je doza, a šta koncentracija nekog preparata.

Kako pojašnjava pojašnjava stručnjak za vinarstvo i vinogradarstvo, mr. Alen Predić iz PSSRS, koncentracija je količina nekog preparata otopljena u vodi, a izražena je u procentima - koliko litara, decilitara, mililitara, kilograma, grama treba otopiti u 100 l vode.

Doza je određena količina preparata izražena u količini koja mora dospjeti i biti raspršena na jedinicu površine, bez obzira na količinu vode koja će se utrošiti za raspršivanje – nanošenje preparata.

Smjesa plavog kamena i kreča

Podaci o koncentraciji i dozi pesticida mogu se naći u uputstvima, prospektu ili katalogu proizvođača zaštitnog sredstva. U zaštiti vinograda često se koristi "bordoška čorba", smjesa plavog kamena i kreča, fungicid koji se uspješno koristi za zaštitu vinove loze od plamenjače, u koncentraciji 1%, tj. 1 kg na 100 l vode.

Neuspjeh se često pripisuje lošim vremenskim uslovima (Foto: Depositphotos/FreeProd)

"Ako koristite klasične prskalice, na ručni i vučni pogon, potrebna količina vode za površinu od 1 ha je 800 l odnosno 8 kg/ha 'čorbe'. Ali, uvođenjem motornih prskalica, vučenih i nošenih traktorom, tzv. atomizera, utrošak vode je smanjen za dva do pet puta", navodi Predić. 

Da bi se uz smanjenu količinu vode zadržala potrebna doza zaštitnog sredstva, napominje kako je važno znati koliko se puta smanjila količina vode, jer se toliko puta povećava koncentracija preparata.

Projektovanje đubrenja vinograda pomoću onlajn kalkulatora

"Ako bi se sa 100 litara, 1% 'bordoške čorbe', poprskao 1 ha vinograda to ne bi zaštitilo lozu od plamenjače (listove, cvjetove i plodove). Doza od 1 kg po hektaru nije dovoljna", kaže ovaj stručnjak i dodaje kako je naučno dokazano da se za hektar vinograda preventivno koristi 8-10 kg/ha "čorbe" na 100 l vode u zaštiti od plamenjače.

Izračunajte uz formulu

Neuspjeh se često pripisuje lošim vremenskim uslovima ili se čuju prigovori kako plavi kamen (čorba) ne sadrži dovoljno aktivne materije. Uz pomoć formule K-koncentracija i formule D-doza može se sa 100%-tnom sigurnošću odrediti koncentracija i doza nekog zaštitnog sredstva.

Doza se izračunava pomoću formule: D=(K*U)/100

Koncentracija se izračunava pomoću formule: K=(D*100)/U

D-doza; K-koncentracija; U-utrošak vode na 1 hektar

Proizvođači preparata mogu navesti utrošak vode po hektaru u uputstvu za korištenje preparata. Tada treba brzinu hoda (ručno) ili brzinu traktora (mašinski), pritisak pumpe i dizne prilagoditi tom utrošku. Ako proizvođač navodi izuzetno male količine vode (50 l), prskalica (orošivač) se mora podesiti da se otopina orošava što sitnijim kapljicama jer će krupnije kapljice preparata izazvati palež lišća, cvijeta i ploda.


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Zaštita vinograda Fungicid Plamenjača Vinova loza Zaštitna sredstva Formula Doza Koncentracija Alen Predić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁