Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mineralna ishrana
  • 05.02.2023. 12:00

Projektovanje đubrenja vinograda pomoću onlajn kalkulatora

Kada se prinosi grožđa i plodnost zemljišta dovedu u uzajamnu zavisnost, stiče se mogućnost projektiranja đubrenja

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 78
  • 14
  • 0

Mineralna ishrana u vinogradarskoj praksi ima veliki značaj. Njen optimalan režim se uspostavlja za vrijeme podizanja vinograda. Veliki uticaj na usvajanje mineralnih materija ima vodni režim zemljišta, jer bez odgovarajuće vlažnosti nema rastvaranja i usvajanja mineralnih materija od strane korijena.

Da bi se izbjegle negativne posljedice na prinos i kvalitet grožđa i vina, ali i funkcije rasta i razvoja vinove loze potrebno je redovno i blagovremeno vršiti đubrenje, prihranjivanje i navodnjavanje, navodi mr. Alen Predić iz Poljoprivredne savjetodavne službe RS.

"Analiza zemljišta i folijarna analiza su najviše primjenjivane metode za utvrđivanje optimalne obezbjeđenosti vinove loze hranljivim elementima. Imajući u vidu biološke osobine sorte i podloge, osobine zemljišta i druge faktore najbolje je istovremeno primjenjivati više metoda za utvrđivanje obezbjeđenosti vinove loze hranljivim materijama", ističe savjetodavac, dodavši da osim ove dvije široko primjenjivane metode za utvrđivanje količine hraniva za vinovu lozu, postoje još i vizuelne metode, vegetacione metode i poljski ogledi.

Zemljište je plodno za gajenje vinove loze ako ima:

  • 3 do 5% humusa
  • 120 do 150 mg N u 100 g vazdušno suhog zemljišta
  • 15 do 25 mg P2O5 u 100 g vazdušno suhog zemljišta
  • 25 do 40 mg K2O u 100 g vazdušno suhog zemljišta

"Zbog različitih ciljeva proizvodnje i uslova gajenja vinove loze nije moguće dati opšte važeću preporuku za optimizaciju mineralne ishrane vinove loze. Kada se prinosi grožđa i plodnost zemljišta dovedu u uzajamnu zavisnost, stiče se mogućnost projektiranja đubrenja", navodi Predić.

ALV-kalkulator je namijenjen ishrani vinove loze (isključivo vinskih sorti grožđa i nije namijenjen stonim sortama!). Svi detalji i način korištenja ovog kalkulatora dati su ovdje


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Vinova loza Đubrenje Mineralna ishrana Alen Predić Vinograd Gnojidba


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.