Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba grožđa
  • 09.09.2014. 18:00

Započela selektivna berba grožđa u BiH

Vremenski uvjeti ove su godine i vinogradarima donijeli brojne probleme. Mogu li se uopće očekivati berbe za vrhunske sorte vina?

Foto: depositphotoscom
  • 280
  • 28
  • 0

Ova godina u BiH po dobrom se neće pamtiti ni u vinogradarstvu. Tom poljoprivrednom sektoru, kao ni većini drugih, vrijeme nije pogodovalo. Godinu su obilježile velike kiše, a mnogi su pogođeni i tučom, pa je razvoj bolesti bio neizbježan. Teško je u takvim uvjetima govoriti o urodima, oni će zasigurno biti umanjeni, a i kvaliteta će varirati ovisno o zaštiti koju su vinogradari bili u mogućnosti primijeniti. Neki upućeni vinari kažu kako je u posljednjih 20 godina, ova svakako najteža.

Loši vremenski uvjeti zahtijevali su puno veći opseg poslova u vinogradima, prije svega brojna prskanja, skidanje zaporaka, pokrivanje vinograda, a vlaga je uzrokovala i veliku bujnost loze koja se morala skidati kako bi grozdovi imali dobru punoću, ekstrakt i ostalo. Sve to zahtijevalo je i izdatak financijskih sredstava koje brojni vinogradari nisu bili u mogućnosti osigurati. Oni koji su uspjeli svojim vinogradima osigurati dobru zaštitu, imaju velike šanse i za pristojnu berbu. Na žalost, oni koji to nisu bili u mogućnosti, imali su velike probleme sa peronosporom i pepelnicom kojima su ovogodišnji uvjeti pogodovali. Zbog svih tih problema i sama berba ove će godine započeti kasnije nego što je to bio slučaj prijašnjih godina.

Na mjestima počela selektivna berba

Neki veliki vinari poput Vinarije Čitluk već su započeli sa selektivnom berbom grožđa, gdje očekuju da bi, ukoliko u ovom tjednu vremenski uvjeti budu povoljni te ne bude kiše, mogli ubrati 3 % grožđa za vrhunsku kategoriju vina. Za službeni portal Općine Čitluk, glavni enolog Vinarije Čitluk, Tihomir Prusina istaknuo je,

"Ovo je berba koja će se pamtiti, najvjerojatnije ne tako po dobru, nego po specifičnim lošim uvjetima vinogradarenja. Naime, bilo je sušnih godina kada je u Brotnju palo 750 do 800 milimetara oborina za cijelu godinu, a samo u kolovozu ove godine palo je preko 2.500 milimetara oborina. To su iznimno visoke količine, osobito za srpanj i kolovoz, pa je trebalo vrlo studiozno pristupiti zaštiti vinograda i vinove loze" te dodao da je zaštitu loze, pored ostalih specifičnosti u protekloj godini, trebalo obavlljati svakih osam dana.

Iznimno je važno u ovakvim godinama što prije pobrati trule i oštećene plodove kako trulež ne bi utjecala i na preostale zdrave grozdove. Vinogradari će ovu godinu zasigurno pamtiti kao specifičnu po mnogočemu, a osim što zahtjeva selektivnu berbu, zahtijevat će i studiozan pristup radu u podrumu.

Još ima šanse za kvalitetnu berbu

Grožđe koje je ostalo na lozi još bi moglo postići dobru kvalitetu, no to opet ovisi o vremenskim uvjetima koji će prevladavati u rujnu. Procjenjuje se da je kvaliteta preostalih grozdova dobra, pa ukoliko u rujnu bude dovoljno sunca, grožđe bi još moglo dobiti na kvaliteti. Ipak, kako će se situacija odvijati po tom pitanju, u ovom trenutku se nitko ne usudi procjenjivati.

Foto: depositphotoscom; gyuszko


Tagovi

Vinogradarstvo Razvoj bolesti Pepelnica Peronospora Zaštita vinograda Umanjeni urodi Selektivna berba Vinarija Čitluk Vrhunska kategorija vina Vinski podrumi Zdravi grozdovi Nepovoljni vremenski uvijeti

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]